Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Artırılmış gerçeklik, seslerin, görüntülerin ve metin gibi diğer araçların teknoloji sayesinde hayatımıza kazandırılmasıdır. Örneğin Pokemon Go, artırılmış gerçeklik deneyimini hayatımıza biraz olsa katan bir oyundur.

Pokemon go oyunu artırılmış gerçeklik teknolojisi ile oynanabilen bir oyundur.

Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik Arasındaki Fark Nedir?

İkisi arasında büyük bir fark vardır. Sanal gerçeklik bilgisayar tarafından bir oyuna ya da ortama dahil edilmeniz durumunda kullanılan eylemin ismidir. Ancak artırılmış gerçeklik, sanal dünyayı direkt hayatınıza dahil etme olayıdır. Hemen bunun örneğini aşağıda verdiğimiz resim ile daha kolay anlamınızı sağlayalım. Resimde de görmüş olduğunuz gibi bilardo topu ile vuruş yapacağınız zaman hayatınıza dahil ettiğiniz artırılmış gerçeklik, topun nereye ne şekilde gideceğini sizlere yansıtır.

Artırılmış gerçeklik ile bilardo oynamak.

Günümüz Dünyasında Artırılmış Gerçeklik

Çok fütüristik bir teknoloji olarak görülmesine rağmen aslında 1990’lı yılların başında artırılmış gerçeklik yavaş yavaş hayatımıza dahil edildi. Bu teknolojiden nasiplenen ilk olarak ordular oldu. Çünkü ozamanın savaş uçakları, yön, hız ya da hedef belirleme gibi işlerde bu teknolojiyi kullanmaya başladılar.

Günümüzde pek çok firma bu teknolojiyi daha çok geliştirip hayatımıza dahil etmeye çalışıyor. Google’ın 2013 yılında piyasaya sunduğu Google Glass hem artırılmış gerçeklik hemde giyilebilir bir arayüz ile birlikte karşımıza çıktı. Bu küçük cihaz görüntüleri ve sesleri bizlere bildirmek gibi bir çok özelliğiyle güzel bir asistan olabilirdi. Ancak gizlice konuşmaların dinlenebileceği, görüntülerin çekilebileceği gibi sebeplerden dolayı gizlilik endişesi taşıyan Google, 2015 yılında piyasadan ürününü geri çekti. Ümit ediyoruz ki ileride daha işlevsel ve hayatımıza kolaylık tanıyan sistem ile bu teknolojiyi geri getirecektir. ( Mekatronik Nedir? )

Google’ın üretime sunduğu gözlük.

Bunların dışında telefon ve tabletlerde yer alan oyunlar ve diğer uygulamalarda artırılmış gerçeklik deneyimini bizlere sunuyor. En bariz örneği Pokemon Go ve Harry Poter oyunu.

Artırılmış Gerçekliğin Geleceği

Artırılmış gerçeklik sadece telefon ve tabletler ile sınırlı kalmayacağı aşikar. Gelecekte bizleri akıllı gözlükler veya giyilebilir cihazlar bekliyor. Sonuçta bu teknolojinin nihai amacı hayatta bizlere kolaylık sunmak. Örneğin 2013 yılında bilim insanları tarafından artırılmış gerçekliğe sahip olan bir gözlük üretildi. Bu gözlüğün amacı, kör insanların işlerini kolaylaştırmak, tanımadıkları ortamdaki cisimleri sesli komut şeklinde aktarmak ve yön bulmalarını sağlamak gibi çeşitli özellikleri içeriyor. Günümüzde bu tip gözlükler halen piyasa da satılıyor. Ancak yazılımı geliştirilmeye devam edildiği sürece daha büyük harikaları sunacağı şimdiden ön görülebiliyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir