Mide: İşlevi, Yeri ve Hastalıkları

Mide, sindirim sisteminin en önemli organlarından birisidir. Yutkunduktan sonra yiyecek ve içecekler mideye doğru ilerler. Mide, yiyeceklerin ince bağırsağa geçmeden önceki konakladıkları ilk duraktır.

Midenin İşlevi Nedir?

Midenin İşlevi Nedir?

Mide, en alt kaburgaların hemen arkasında bulunan fasulye şeklinde bir torba gibidir. Yiyecekler mideye giriş yaptığı an ince bağırsağa geçiş yapılacak olan kapılar kapanır. Ardından hidroklorik asitler ve yiyeceklerin parçalanmasını sağlayacak enzimler salgılanmaya başlar. Daha sonra salgılanan asit ve enzimleri içeri giren yiyeceklerle karıştırmak için midede peristalsis adı verilen bir kasılma hareketi sergilenmeye başlar. Ayrıca midede salgılanan asit dışarıdan içeriye girecek mikropların öldürülmesi içindir ve salgılanan bu asit mideye zarar verebilir. Bu zararın önlenmesi için mide duvarlarını asitten koruyan bir mukus salgılanır.

Mide, sindirim sisteminin en önemli parçalarından biridir. Sadece sindirmekle kalmaz bir depo görevi de görür. 1 lt üzerinde saklama kapasitesi bulunur. Yiyeceklerin sindirim süresi besin maddelerine göre değişiklik gösterebilir. Yağ gibi besinler normal besinlere göre daha uzun sürede sindirilir.

Mide Hastalıkları

Mide, ölüme dahi neden olabilecek her türlü hastalığı içinde barındırabilir. En çok görülen rahatsızlıklardan biri dispepsidir. Dispepsi, yemek sırasında doygunluk hissi veren veya yemek sonrası rahatsızlık, yanma ve ağrı gibi sorunların genel adıdır. Üst karın bölgesinde ağrı, hazımsızlık ya da mide ekşimesi gibi hastalıklar neredeyse her yıl nüfusun yüzde 25’ini etkiliyor.

Asitli içeceklerden uzak durun.

Mide hastalıklarının tedavisinde belirli bir tedavi yönetim bulunmaz. Örneğin reflü hastalığı oldukça iyi huyludur ancak kanser ve ülser gibi ciddi hastalıklarda farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Reflü hastalığı midedeki asitin yemek borusuna geri aktığı duruma denir. Alkol, kafein, baharatlı yiyecekler bu hastalığı tetikleyebilir. Sindirimi uzun süren yani yağlı yiyeceklerde bu hastalığın semptomlarını daha da kötüleştirebilir.

Mide kanseri ise adından anlaşılacağı üzere mideden kaynaklı bir kanser tipidir. Genelde yaşlılarda görülür. Mide kanserinden etkilenenlerin üçte ikisi 65 yaş üstüdür. Kanserinin ileri evrelerinde yutkunma zorluğu, açıklanamayan kilo kaybı, kusma ve dışkıda kan görülebilir.

İyi Bir Mide Sağlığı İçin Ne Gereklidir?

  • Küçük öğünler yiyin. 
  • Tüm gazlı içeceklerden kaçının.
  • Meyve ve sebze tüketimini arttırırken gazı içeceklerden uzak durun.
  • Sigarayı bırakın.
  • Kilo verin.
  • Yemeklerden sonra yürüyüşe çıkın ve dik durun.
  • Yatmadan önce atıştırmalıklardan kaçının.
  • Tahriş edici yiyeceklerden kaçının.
  • Günde en az sekiz bardak su için.
  • Gerekirse asit engelleyici ilaçlar kullanın.
  • Lifli yiyecekler yemeye özen gösterin.
  • Sindirim sistemi sağlığına yardımcı olmak için haftada üç ila beş kez 30 ila 40 dakika arasında egzersiz yapın. Yürüme, koşma, ağırlık çalışması vb.
  • İdrar ya da dışkı dürtünüz olduğu an tuvalete gidin, beklemeyin.

İnsan Vücudunun Diğer Organları

İnsan Vücudunun Diğer Sistemleri

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir