Kas Sistemi: Çeşitleri, İşlevi, Hastalıkları

Kas sistemi 650 kastan oluşur ve günlük tüm yaşamsal faaliyetlerin devamlılığını sağlar. Kaslar sadece ağırlık kaldırmamız için değillerdir, yürümek, oturmak, gülmek, oyun oynamamak, yüz mimiklerimiz ve daha fazlası kas sistemi sayesinde yapılır. Bunların harici vücudumuza estetik bir şekil katar ve damar ağır gibi tüm vücut oluşumlarının duruşunda önemli rol oynar.

Kas sistemi nedir?

3 Çeşit Kas Sistemi Vardır

  • İskelet kasları
  • Düz kas
  • Kalp kası

İskelet kasları insan vücudunun iskelet sistemini kontrol eder ve insanın bilinçli olarak hareket ettirebildiği kaslarıdır.

Düz kas mide ve bağırsak gibi organların içinde ve damarlarda bulunur. Düz kas, iskelet kasının aksine beynin bilinçli kısmı tarafından kontrol edilen bir kas değildir. Genelde düz kas vücut içindeki maddeleri taşımakla görevlidir. İstem dışı çalışır.

Kalp kası sadece kalpte bulunur ve kan pompalamaktan sorumlu olan istem dışı çalışan kastır. Düz kaslar gibi kalp kasının da hızı ve diğer faaliyetleri beynin bilinçsiz kısmında yönetilir. Sinyaller ve hormonlar kasılma hızına etki eder.

Kas Şekilleri

Kaslar büyüklükleri ve duruş yönlerine göre sınıflandırılır. Omuz kasları üçgen şekillidir. Göğüsün yan tarafında ikinci ila dokuzuncu kaburga boyunca uzanan serratus kası testere şeklindedir. Kürek kemiğini omuriliğe bağlayan kas elmas şeklindedir.

Boyut aynı bölgedeki kasları ayırt etmek için kullanılan bir kriterdir. Örneği kalça bölgesi boyutuna göre sınıflandırılmıştır üç çeşit kas içerir; büyük gluteus, orta gluteus, küçük gluteus kasları.

Bunların harici kas lifleri, çalıştıkları yön bakımından da sınıflara ayrılır. Sağdan sola ya da yukarı aşağı çalışanlar gibi.. Ayrıca kaslar işlevleriyle de tanımlanabilirler. Ön kolu çalıştıran kaslar, yüz mimiklerinin oluşmasını sağlayan kaslar gibi örneklendirilebilir.

kas sistemi

Kas Sistemi Hastalıkları

Kas hastalıklarını tedavi eden tek bir alanda doktor yoktur. Romatologlar, ortopedistler ve nörologlar kas hastalıklarını tedavi edebilirler.

Yaygın primer kas hastalıkları arasında, iltihaplanma ve iskelet kaslarında zayıflamaya neden olan polimiyozit ve iltihaplı miyopatiler sıralanabilir. Diğer yaygın bozukluklar kas distrofileri ve metabolik kas bozukluklarıdır. 

Belirtileri, Tanısı

Bir kas bozukluğunun en sık görülen belirtisi zayıflıktır, ancak kas hastalıklar birçok farklı belirtide semptomlar gösterebilir. Kramplar, seğirmeler, sarkık göz kapakları, çift görme, yutkunmada zorluk veya solunum zorluğu bir kas bozukluğu hastalığınız olduğuna işaret edebilir.

Yaygın olarak EMG ismiyle anılan elektromiyografi, genellikle kas rahatsızlıklarını teşhis etmek için kullanılır.

İnsan Vücudunun Diğer Sistemleri

İnsan Vücudunun Diğer Organları

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir