Oedipus Karmaşası Nedir?

  Konumuza başlamadan önce karmaşanın adının nereden geldiğini açıklayalım. Yunan Mitolojisinde Thebai halkının kralının oğlu. Oedipus doğduğu zaman kahine giden babası Laios, kahinden oğlunun kendisini öldürüp annesiyle evleneceğini öğrenir. Bunun üzerine  Kral Laios Oedipus’u bir çobana verir. Gel zaman git zaman Oedipus bunların gerçek ailesi olmadığını öğrenir ardından kahine gider. Kahin de üstü kapalı bir şekilde babasını öldürüp annesiyle evleneceğini öğrenir. Yola koyulur.

oedipus karmaşası

Yolda Syphinx karşısına çıkar ve bilmece sorar. Oedipus bilmeceyi bilir ve Thebai halkı Oedipus’u kral yapmak ister. Bu arada Thebai’ye doğru dönerken yolda Thebai kralına rastlar ve öldürür. Bu da öz babası olan Laios’tur. Bilmecenin ardından halk Oedipus’u kral ilan eder ve buda haliyle annesiyle evlenmesine yol açar. 2kız 2erkek olmak üzere 4 çocukları olur. Oedipus ilerleyen zamanlarda kraliçenin aslında kendi annesi olduğunu öğrenir ve annesinin eteğindeki iğneyle gözlerini kör eder.

  Genel hatlarıyla konumuza ismini veren mitolojik olguyu tanıdık. Psikanalitik felsefecimiz Sayın Sigmund Freud bu mitolojik olaydan esinlenip adını Oedipus Kompleksi veya Karmaşası koymuştur.

Bilim anlatıcılığını sürdürülebilir bir şekilde yapmamız için Psikopatoloji Bilimi Platformunun yardımınıza ihtiyacı var. Bilgi almak için görsele tıklayın.

  Nedir bu Oedipus Karmaşası?

Erkek çocuğun karşı cinsteki ebeveynine(anneye) karşı beslediği duygu, hissettiği libidik isteğe Oedipus Karmaşası denir. Babayı rakip görüp, kıskanmak, alt etme çabası, anneyi babadan koruma gibi eylemler içerir. Erkek çocuğun ilk karşı cins olarak anneyi görmesiyle de alakalı olması pek mümkündür. Fallik dönem dediğimiz çocuğun 3-6 yaşları arasında oturmaya başlayan cinsel organlar veya cinsel farklılıklar yöneliminde erkek çocuğun anneye yakın olma durumu artar. Bu durum yaş ilerledikçe normalize olur genellikle. Bazense bastırmakta güçlük çekilen durumlar da yaşanmaktadır. Yaş ilerledikçe anneye aşık olma durumu daha da alevlenmiş vakalarda söz konusu. Bu durumun tam tersi durumu yani kız çocuğun babaya karşı duyduğu libidik istek var mıdır? Elbette vardır. Bunun adı ise Elektra Karmaşasıdır. Yine Oedipus Kompleksinde gördüğümüz biçimin aynısı kız çocuğun babaya karşı olan hissiyatında görürüz. Ve yine fallik dönemde belirir.

  Bu güçlü bir durumdur. Kişi farkında bile olmadan ilerleyen yaşlarında bu devam edebilir. Başka karşı cins kadınlar da olsa kişinin kendisine anlatamadığı bir anne özlemi yer etmiş olabilmektedir. Erkeklerin genelinin göğüs fetişi olmalarından biri de bu durumdan gelmektedir. Fallik döneme kadar olan yani 0-2/3 yaş arası dönemde çocuk göğsü kendisinden bir parça olarak görür. Fallik dönemde ise farkındalığı açılmaya başlar, o organın annesine ait olduğunu görür, hem anneye, hem anneyle beraber gelen bu hazza bu fetiş eklenir.

Nur uçar

Nur, Psikopatoloji Bilimi bünyesinde yer alan kadrolu bir yazardır. 05.06.1991 Tarihinde Karaman'da dünyaya geldi. Çocukluğundan bu yana farklı şehirlerde yaşamış olmanın deneyimi ile kültürel birikimiyle birlikte farklı perspektiflerde eleştirel düşünce yapısını da geliştirdi. Bundan dolayı Nur'u en çok kitap yorumlarında görmektesiniz. Nur bu hayatta en çok 2 köpeğini seviyor. Bununla birlikte kitap okumak, müzik dinlemek ve spor yapmak hayatında ihmal etmeyi unutmadığı gerçeklerdir. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir eğitim fakültesi sınıf öğretmenliği bölümünden mezun olan Nur, şuan Muğla'da yaşamaktadır. Çok yakında Özel Başaran özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde öğretmen olarak göreve başlayacak. Tabi ki kitap yorumları, çevirileri ve özgün içerikleri ile okuyucularına hitap etmeye Psikopatoloji Bilimi sitesinde devam edecek.

You may also like...

1 Response

  1. Ali Aslanoğlu dedi ki:

    yazılarınız için teşekkürler güzel bir çalışma 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir