Vahşi Doğada Kaç Aslan Var?

Resmi kayıtlara göre vahşi doğada toplam 20.000 ila 39.000 arasında aslan kaldığı tahmin edilmektedir.

Vahşi doğada kaç aslan kaldı?

Aslanlar ormanlar kralı olarak bilinmesinin yanı sıra gezegenimizdeki en değerli ve saygın türler arasındadır. Aslanlar bizim toplumumuza çok yabancı sayılmaz en azında yaşadığımız bölgeye. Çok eski yerleşim alanlarına baktığımızda Çatalhöyük gibi pek çok yerde eski dönem insanlarının aslan resimleri çizdiği bariz bellidir ve bilinir. Bununla birlikte bu canlılar Yunanistan, Hindistan gibi pek çok bölgede yaşamıştır. Ancak insanların bu alanları tahrip etmesi üzerine yaşam alanları günümüzde sadece Afrika kıtasında bulunmaktadır.

Veriler yüz yıl önce sadece Afrika’da 200 bin aslanın olduğunu gösteriyor. Şuan günümüzün 26 Afrika ülkesinde sayıları 20 bin kadar. Bununla birlikte, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Listesine göre, vahşi yaşamdaki toplam aslan sayısının 20.000 ila 39.000 arasında olduğu tahmin edilmektedir.  Bu sayı vahşi doğa tutkunları için yeterli ve tatmin edici görünse de, veriler geçmiş yıllara bakılarak tekrar incelendiğinde bu sayının çok düşük olduğu göstermektedir.

Aslan Nüfusu Neden Azalıyor?

Aslanlar

Uluslararası Doğa Koruma Birliğine göre başlıca sebep habitat kaybıdır. Afrika ülkeleri gün geçtikçe gelişiyor, insanlar geniş yerleşkeler kuruyor, boş araziler halk tarafından tarım arazisi olarak kullanılmaya başlanıyor. Çok yakın bir gelecekte bu türün tamamen neslinin ortadan kalkması kaçınılmaz bir son gibi duruyor. Tabi ki çözüm üreten ve sorunları ortadan kaldıran faaliyetler geliştirilmediği sürece. Durumu şu şekilde ele alacak olursak, geniş araziler evcil hayvanlar tarafından otlak olarak kullanılıyor. Aslanlar bu evcil hayvanlarla karşılaştığı sürece kaçınılmaz olan aslan saldırısı gerçekleşiyor. Bu gibi hayvanların yıl içinde aslanlar tarafından saldırıya uğraması devlet ve çiftçi halk için gerçekten ciddi bir maliyet kaybına neden oluyor. Bu nedenle aslanlara karşı yerel halk tarafından da saldırılar gerçekleşiyor.

Aslan nüfusunun giderek azalmasında bir diğer önemli faktör bu hayvanların avlanması ve ticari amaçlı kullanılmasından kaynaklanıyor. Bu adeta uluslararası bir ticarete dönüşmüş halde. Born Free Foundation tarafından hazırlanan rapora göre Afrika’dan ihraç edilen aslan sayısı 2013 ve 2014 yılında tam iki kat arttı.

You may also like...

2 Responses

  1. Ferran dedi ki:

    Ulkemizde toplam kac tane aslan var Hayvanat yerlerinde? Bunu soruyoruz amk cevap yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir