Bir Ton Kağıt İçin Ne Kadar Ağaç Kesilir?

Bir ton kağıt için ortalama 24 adet ağaç kesilmektedir.

Kağıt yapmakta kullanılan endüstriyel bir kağıt makinesi.

Kağıt teknolojinin şu an ki gelişmesinde belkide en önemli buluşlardan birisidir. Hatıralarımızı, bildiklerimizi, öğrendiklerimizi hemen her şeyimizi kağıtlara aktardık. Atalarımız boşuna dememiş; söz uçar yazı kalır diye. Kağıt yapımında en önemli ham madde ise ağaçlardır. Ve bir ton kağıt için ortalama 24 ağacın kesildiği düşünülmektedir. Kağıtların sararmasında ki önemli unsurları öğrenmek için bu yazımızı da okuyabilirsiniz.

İlk Kağıdın Buluşu

Tarihsel kanıtlara göre kağıdı bulan ilk medeniyet Çinliler olmuştur. M.ö 105 yılında T’sai Lun adında Çin İmparatorunun danışmanlığını yapan kişi tarafından bulunmuştur. Bununla birlikte ilk matbaayı bulan medeniyette Çin’dir. Her ne kadar kağıt buluşu ve matbaa gibi icatlara öncülük eden Çinliler olsa da İslamın ortaya çıkışından sonra Müslümanlar bu alanda çok daha fazla kitap üretmeye başlamış, matbaayı daha fazla kullanmışlardır. Bununla kalmayıp matbaa ve kağıt gibi araçları da Müslümanlar geliştirip daha kullanışlı hale getirmiştir.

Günümüzde ise kağıt üretiminde öncü olan medeniyetler Amerika Birleşik Devletleri ve Çindir. Türkiye ise bu alanda 1936 yılında ileri atılımlar yaparak ilk kağıt fabrikasını kurdu. Kurulan Kocaeli Seka Kağıt Fabrikası 2003 yılında kapatıldı. Bununla birlikte kurulan diğer pek çok fabrikanında üretimlerine son verildi.

Kağıdın Çevresel Etkileri

Kağıt üretimi çevre kirliliğine büyük oranda zarar verdiği için çevreciler tarafından her zaman eleştirilmiştir. Doğa üzerine en büyük etkilerinden birisi ağaçların ve ormanların yok edilmesinden kaynaklanmadır. Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır. Ormanların yok edilmesi hakkında şu yazımızı okuyarak daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.

Tabi ki her şey ağaçların kesilmesiyle sınırlı değil! Kağıt imalatı da önemli bir seviyede hava kirliliğine sebep oluyor. Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Kağıt yapısı gereğince suya her zaman ihtiyaç duyar. Bu yüzdendir ki eskiden kurulan fabrikalarının limanlara inşa edilmesi. Kanada hükümetinin açıklamasına göre her yıl yüzde beş oranında kağıt atığı oluşuyor. Bununla Birlikte bir tonluk bir kağıt üretiminin yaklaşık 20 bin galonluk suyu kirlettiği tahmin ediliyor.

Kağıtların Geri Dönüştürülmesi

Evet her zaman gerekli olan ama çoğu ülkelerce yapılmayan bir işlem. Aslında Norveç gibi ülkeler geri dönüşüm alanında çok iyi bir konumda. Toplu ve bilinçli bir şekilde tüm milletlerce yapıldığı takdirde dünyayı değiştirecek bir eylemdir geri dönüşüm. Bir kağıt 5 veya 7 kez geri dönüştürülebilir. Veriler bir ton geri dönüştürülmüş kağıdın, toplamda 17 ağacın kesilmesini önleyeceğini gösteriyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir