Güneş Sisteminin En Sıcak ve En Soğuk Gezegenleri

Gezegenler yapı ve güneşe olan mesafeleri ile sıcaklık değerleri değişir. Mesafe arttıkça sıcaklık düşer ama sadece bununla da kalmaz bir gezegenin sıcaklığını atmosfer yapısı, bileşenleri ve gezegenin ne kadar ısı tuttuğu gibi çeşitli faktörler belirler.

Güneş Sisteminin En Sıcak Gezegeni Venüs.

Venüs

Venüs güneş sisteminin ikinci sırasında yer alan ve en sıcak olan gezegendir. Gezegende sıcaklık 464ºC’ye kadar ulaşabilir. Gezegenin bu kadar sıcak olma sebebi atmosferinden kaynaklıdır. Venüs gezegeninin atmosferini büyük çoğunlukla karbondioksit oluşturur bu da sera etkisini tetikleyerek ısıyı dışarı salmasını engeller.

Merkür

Merkür

Merkür, Güneş sisteminin en küçük ve Güneş’e yakınlık bakından birinci sırada yer alan gezegenidir. Neredeyse Jüpiter’in uydusu Ganymede’den daha küçüktür. Merkür atmosferden mahrumdur, Güneş’e olan yakınlığı sebebiyle tüm atmosferi buhar olmuştur. Sıcaklığı gece -93ºC’ye kadar düşerken, gündüzleri de 167-427ºC arasında değişmektedir. Ayrıca bilim insanları Güneş ışınlarının Merkür gezegeninin kutuplarına ulaşamadığından dolayı, kutuplarının çok soğuk olduğunu düşünmektedir.

Plüton

Plüton

Plüton buz ve kayadan oluşmuş bir cüce gezegendir. Günümüz zamanında da bilim insanlarınca gezegenliği her zaman tartışılmaya devam edilmektedir. Plüton’un ortalama sıcaklığı -225ºC’dir. Bu gezegende biraz havaların ısınması ile elverişli hayat koşullarının başlaması imkansız değildir. Belki ileri de bir gün uzay turizminde güzel bir tatil alanına dönüştürülebilir. 🙂

Neptün

Neptün

Plüto’nun bir gezegen olarak diskalifiye edilmesinden bu yana, Neptün, -200ºC’ye sahip ortalama sıcaklığı ile en soğuk gezegen olarak kabul edilir. Neptün hidrojen ve helyum gazlarından oluşan dev gezegendir. Neptün içinde gerçekleşen sıcaklıklar Güneşten ziyade içinde barındırdığı radyasyondan kaynaklı olabilir.

Diğer gezegenlerin ortalama sıcaklıkları: Dünya (15 ° C), Mars (-65 ° C), Jüpiter (-110 ° C), Satürn (-140 ° C) ve Uranüs (-195 ° C).

SıraGezegenOrtalama sıcaklık (c)
1Venüs464
2Merkür167
3Toprak15
4Mars-65
5Jüpiter-110
6Satürn-140
7Uranus-195
8Neptün-200
9Plüton-225

You may also like...

1 Response

  1. Hasan KıllıBacak dedi ki:

    HAHAHAHAHHAA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir