Güneş Sisteminin Yedi Harikası

Güneş Sistemi, dünyanın her yerinden ve her kültürden insanı etkileyecek harikalarla dolu. Dünya üzerinde popülerlik kazanmış Güneş Sisteminin 7 Harika noktasını derledik.

7. Olympus Dağı

Mars Olympus

Olympus dağı Mars gezegeninde bulunan volkanik bir dağdır. Onu özel kılan ise Güneş Sisteminin büyük dağı olması. Bu özelliği sayesinde Güneş Sisteminin yedi harikasından birisine girmeyi hak ediyor. Olympus dağı 26400 metrelik bir yüksekliğe sahiptir, dünya üzerinde ki en yüksek dağ olan Everest Dağından 3 kat daha büyük. Ya da şöyle hayal edin Dünya üzerinde herhangi bir yolcu uçağı ortalama 10 km yukarından gidiyor. Bu dağ ise tam 26 buçuk km yüksekliğinde. 

6. Satürn Gezegeninin Halkaları

Satürn gezegeninin halkalarına yakından bakış.

Güneş Sisteminin bir diğer harikası Satürn gezegeninin halkaları. Ona ihtişam dolu bir görüntü sunuyor. Bu halkalar buz ve kaya parçalarından oluşuyor. Halkaları oluşturan nesnelerin boyları birkaç mikrometre ve birkaç metre arasında değişiklik gösteriyor. Teleskop ile baktığımız zaman bu halkalar Satürn’nün daha parlak görünmesini sağlıyor.

5.Dünya Okyanusları

Su gezegeni Dünya.

Dünya gezegeninin Güneş Sisteminin 7 harikası arasında bulunmasının özel bir sebebi var. Güneş Sistemi içinde yer alan diğer hiçbir gezegende dünyada bulunan kadar çok su kaynakları keşfedilmemiştir. Sadece su bulunduğu için değil, tuzlu suda binlerce canlıya hayat verdiği için bu kategoride yer almaktadır. 

4. Güneşin Yüzeyi

6000 °C cehennem.

Güneş, Güneş Sisteminin merkezinin oluşturur. Tüm gezegenler ve gök cisimleri onun çevresinde adeta pervane olmuştur. Dünya üzerinde tüm yaşamı sürdüren ana enerji kaynağıdır. Büyük bir ateş topu gibi duran güneş bu kategoride yer almayı hak eden önemli gök cismidir. 

3.Asteroit Kuşağı

asteroit kuşağı

Asteroit kuşağı jüpiter ile aramıza giren bir disk gibidir. Bünyesinde bir toz zerresi kadar küçük asteroitler bulunurken bazıları da çok büyüktür. Ceres, Vesta, Pallas ve Hygiea gibi asteroitler en çok popüler olanlar arasındadır. 

2.Büyük Kırmızı Leke

Jüpiterin kırmızı noktası

Jüpiter gezegeninin dev kırmızı noktasını bu kategoride yer vermezsek olmazdı. Bu nokta dinmek bilmeyen bir fırtınadır. Gezegenin ekvatorunun
22 ° güneyinde bulunur. En az 186 yıldır hiç durmadan bu fırtınanın devam ettiği düşünülüyor. Kimi bilim insanlarına göre ise 300 yıldır. Fırtınanın çapının 40.000 km daha fazla olduğu düşünülüyor. Yani dünyanın iki ila üç katı büyüklükte dev bir fırtına. 

1. Encaladus

enceladus

Enceladus, Satürn gezegeninin en büyük uydularından birisidir. Onu özel yapan, buz tabaklarından oluşan yüzeyinin ışığı çok keskin bir şekilde yansıtmasıdır. Jeolojik bakımdan da oldukça özel ve çeşitliliğe sahip diyebiliriz. Güneş Sistemi içinde 7 Harikalardan birisi olmuştur bile.

Kaynak

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir