Kum Madenciliği Nedir? Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Kum madenciliği, deniz kumsallarından, nehirlerden, okyanus yataklarından, deltalardan kum çıkarma işlemidir. Çıkarılan kum binalarda, yollarda ve diğer yapılarda kullanılır. Kum ayrıca bir aşındırıcı olarak da kullanılır, tuzla karıştırılıp buzlu yollara atılır.

Bir kum madeni.

İnsan popülasyonu büyüdükçe ve kentler dahada genişledikçe inşaat için ihtiyaç duyulan kum miktarı artmaktadır. Bu aşırı olan kum talebi her zaman sürekliliğini koruyamaz. Buna önlem olarak çoğu yargı çıkarılabilecek kum hacmine bir sınır koymuştur. Nitekim bu alanda da yasa dışı kum çıkarma faaliyetleri artmıştır. Bu tür faaliyetler ekosistem üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Şimdi bu olumsuzluklara bir göz atalım.

1.Kum Madenciliği Erozyona Sebep Oluyor

Uçsuz bucaksız çölleri görüp dünya üzerindeki kumun tükenebileceği kimin aklına gelirdi. Evet hızla tükeniyor ve beraberinde çeşitli sorunları getiriyor. Plajlardaki suyun çekilmesine, denizdeki canlıların zarar görmesine, deltaların bozulmasına, nehir yataklarının aşınmasına ve küçülmesine sebep oluyor. Bununla kalmıyor, toprak ve mülk kaybına sebep oluyor yani bu durumdan etkilenen sadece deniz canlıları değil.

2. Yaban Hayatı Tehdit Ediyor

Plajlar, kara ve deniz arasındaki kesişme noktasıdır. Bu nedenle plajlar; salyangozlar, yengeçler, deniz kaplumbağaları gibi bir çok canlı için yaşam kaynağıdır. Sahillerdeki kum çıkarıldığında buradaki yaban hayatı rahatsız olur, belirli sorunlar baş gösterir. Örneğin deniz kaplumbağaları yuvalarını kumsallara yapar, yumurtalarını kumların içine gömerler. Daha sonra kum içinden çıkan minik kaplumbağalar koşar adımlarla denize ulaşır. Eğer yasa dışı ya da yasal olarak yapılan kum madenciliği denetimini arttırmaz ise bu canlılar yuva yapacak bir yer bulamayabilirler. Bu nedenle kum madenciliği bir türün daha yok oluşuna neden olabilir.

Bunun en ders verici örneğini bizlere Hindistan göstermektedir. Hindistan’daki timsahlar için yuvalarını yapmak ve kumsalda güneşlenmek yaşamsal faaliyetleri için büyük önem taşır. Ama ne yazık ki o bölgede yapılan kum madenciliği timsahların yaşam alanlarını tahrip etmiştir. Yumurtalarını bırakacak bir ortam bulamayan timsahların nesilleri tamamen o bölgede tükenmiştir.

3. Su Ekosistemi Yok oluyor

Sadece vahşi yaşam üzerindeki etkilerle sınırlı kalmıyor, su hayatını da yok ediyor. Nasıl mı? Kum madenciliği yapılan denizlerde ya da okyanuslarda bulanıklaşan su güneş ışınlarının su altına ulaşmasını engelliyor. Bu durumdan da en çok etkilenen mercanlar oluyor. Mercanlar tüm su dünyasının akciğerleridir. Balıklarda bulanıklaşan suda oksijen ve yiyecek eksikliğinden dolayı zarar görüp ölebilir. Mercanlar hakkında geniş bir bilgi edinmek için şu yazımızı okuyabilirsiniz.

4. Su Baskınları Artış Gösterir

Özellikle sel felaketine, nehir ve deniz taşkınlarına çok daha müsait olan alanlar kum madenciliğinden en çok etkilenecek olanlardır. Çünkü denizlerdeki ya da nehir yataklarındaki taşkınları önleyen, direnci arttıran bu bölgelerin doğal halleridir. Bu bölgelerden var olan kumu alıp suyun önünü açmak kıyı kesimlerde yaşayan insanların hayatını tehlikeye atmaktadır.

5. Kum Madenciliği Turizmi Olumsuz Etkiler

Plajlar en çok turistlere hitap eden bir alandır, en azından ülkemiz içinde. Sık sık plajlarda kum çıkarma işlemlerine bir kez olsun şahit olmuş, ya da duymuşsunuzdur. Örneğin İzmir ve Antalya çevresindeki plajların bir kısmı yerel halk tarafından kullanılmaz. Deniz tabanından alınan kum tehlikeyi arttırırken, kumsal alanında yapılan çıkarma işlemi plajın estetikliğini ortadan kaldırıp, popülerliğinin yitirilmesine sebep olur.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir