Güneş Sistemi Kaç Yaşında?

Güneş Sistemi 4.6 Milyar yıl Yaşındadır

Güneş sisteminin yaşını tahmin etmek biraz zor.

Güneş Sistemi Nedir?

Güneş Sistemi, Güneşin yer çekimi kuvvetiyle nesneleri bir arada tutan sistemi içerir. Güneş yörüngesinde bulunan nesneler, 8 gezegen, uydular ve cüce gezegenlerden oluşur. Biraz daha detaylı dile getirecek olursak güneş sistemi içinde 472 doğal uydu, 707,664 küçük gezegen ve 3,406 kuyruklu yıldız bulunmaktadır. 

Güneş Sistemi Kaç Yaşında?

Güneş Sistemi 4.6 milyar yıl yaşındadır. Bilim insanları güneş sisteminin yaşını bulurken meteor ve kayalarda bulunan izotopların radyoaktif bozunumunu kullanarak ölçüyorlar. Potasyum ve uranyum izotopları güneş sistemi oluşurken meydana gelmiştir. Bilim insanları çoğunlukla daha az hata payı ve doğru verilere ulaşmak için bu ölçümlerde meteor taşlarını kullanıyor. Bu teknikler kullanılarak güneş sisteminin şu an ki yaşının 4.6 milyar olduğu biliyoruz. Kabul görülen ve bilim insanlarınca hem fikir olan sayı budur. Ancak yeni bulguların bu bilineni değiştirmeyeceği anlamına gelmiyor. Bilim sürekli kendisini yeniler. 

Güneş Sisteminin Kökeni

Güneş sistemi muhtemelen bir süper nova patlamasının kalıntılarından ya da gaz ve toz bulutlarından meydana gelmiş olabilir. İlk başlarda yer çekimi etkisiyle bir noktada toplanan gaz ve toz bulutları kendi etrafında hızlı dönüşler sağlayarak merkez sıcaklığını arttırdı. Bunu halkalar halinde bir tabaka olarak düşünebilirsiniz. Merkez çok büyük sıcaklıklarda iken çevresi daha soğuktu. Bu çevre halkalardan gezegenler, uydular ve diğer gök cisimleri meydana geldi. Tam merkezi ise Güneş oluşturuyordu. 

Güneş sistemini nasıl oluştuğu hakkında daha fazla bilgi almak için diğer gezegenler ve yıldız oluşumları izleniyor. Ayrıca Güneş Sistemi içinde yer alan Jüpiter gezegeni bu konu hakkında bize en çok bilgi verebilecek cisimlerden birisi. Bilim insanları Jüpiter gezegenine birçok uydu gönderip inceleme yaptı. Bu incelemelerden birini okumak için bu metine tıklayabilirsiniz.

Güneş Sisteminin Geleceği

Güneş Sisteminin yaşamı enerjiye dayalı olduğundan bu sistemin geleceğini yine Güneş belirleyecektir. Güneş ortalama bir yaşa sahip küçük bir yıldız. Gelecek için 5 milyar yıl daha ömrü var, bu büyük bitişi biz ve muhtemelen çoğu nesil göremeden yok olacak. 5 milyar yılın sonunda Güneş içinde bulunan tüm hidrojeni bitirmiş olacak. Çekirdek yerçekimi sayesinde içine çökecek, helyum ve oksijen atomlarının amansız çarpışması başlayacak.

Güneş bu dönemde normal boyutunun tam yüz katına çıkacak, Merkür ve Venüs gezegenini yutup Dünya’ya kadar yaklaşacak. Dünyayı yutmasa bile, atmosferi ve manyetik alanı söküp atacak, tüm okyanuslar buhar olup gidecek. Muhtemelen bir süper nova patlaması yaşamadan sakin bir şekilde dinginleşip küçülecek. Olan tüm enerjisini kaybetmiş şekilde beyaz bir cüce yıldıza dönecek. Çevresinde bir gezegen olmuş olsa biraz daha yaşam sağlayabilir. En son evresinde ise tüm enerjisi bittiğinde kara cüce olup hiç ışık ve ısı üretemeyecek. Evet tahmin edilen büyük son tıpkı bu şekilde gelecek gibi görünüyor. Umarım teknolojik gelişmeler her şeyi bilmemize olanak sağlarda, geleceğimiz ve geçmişimiz hakkında daha fazla bilgi edinebiliriz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir