Dünyadaki En Eski Din Hangisidir?

Herhangi bir dinin ortaya çıkış tarihini saptamak son derece zordur. İnançlar her dönemde yer alırken dinlerde zamanla ideolojik görüş olarak ortaya çıkmıştır. Bilinen dinler arasında en eskisi Hindiuzm’dir. Daha doğrusu Hinduizm dininin en eski din olduğu düşünülmektedir. 

Hindistan’ın Khajuraho şehrindeki Vishwanatha Hindu tapınağı, UNESCO Dünya Mirası listesindedir.

Bir dini tanımlarken maneviyat üzerine kurulu bir dizi uygulama olarak tanımlayabiliriz. Bunun haricinde bilim insanları tarafından kabul görmüş herhangi bir fikir birliği bulunmaz. Dini uygulamalar arasında müzik, sanat, dans ve pek çok eyleme yer verilir. Belirli ritüeller arası yapılan eylemlerde birbirini takip eder. Dünya üzerinde toplam 10 bin din bulunmaktadır. Bu dinlerin yüzde 85’ini Hristiyanlık, Hinduizm, İslam ve Budizm oluştur. Bunlar arasında en eski kökenli Hinduizm bilinir. 

Hinduizm

Hinduizm dinini dünya üzerinde 900 milyon kişi uygulayıp, inanış gösteriyor. Bununla birlikte Hinduizm Dünya üzerinde en popüler 3. din olarak gösteriliyor ve bu dine inananların yüzde 95’i Hindistan’da ikamet ediyor. Dinin kurucusu bilinmediği için tam olarak ne zaman ortaya çıktığını belirlemek son derece zor. Hindu dinide tıpkı İslam gibi içinde pek çok ayrışmayı ve farklı görüşleri barındırıyor, hatta bu görüşler yeni bir din gibi algılanabilir. Fakat büyük bir çoğunluk tanrı 
Brahman’a ibadet ediyor. Din içinde birçok kaynaktan metin bulunuyor, bu durumu da yine İslam dinine benzetebiliriz. (Hadisler, Kur-an..)

Hindu Dini Tarihi

Bilim insanları dinin Pakistan’a yakın olan İndus Vadisi’nde başladığını dile getiriyor. Ancak Hindular dinin ezelden beri var olduğunu savunuyor. Hindistan’nın yerli kabilesi bir zamanlar İndus Vadisi’nde yaşadı. Hatta burada Milattan Önce 1500-500 yılları arasında ilahi söyleme, iyilikte bulunma gibi bir dizi toplu eylem gerçekleştirdiği saptanıyor. Hinduizm’e bağlı diğer tanrılar ise bu dönemde buralarda şekillenmeye başlıyor. Uzmanlara göre, Budizm ve Jainizm gibi diğer dinler Hindu dinine dayanıyor.

Hinduizm’in eski tarihinde yazılan metinlerin tarihte çok zengin bir arşiv hemde köklü ve zengin bir din içeriği oluşturduğu biliniyor. Modern bir anlayışa başlayan Hindu halkı, 7. yüzyılda ne yazık ki Müslüman Araplar tarafından toprakları işgal edildi ve pek çok yazılı belge yakılıp atıldı, yok olmasına neden oldu. Daha sonra işgalciler hinduların tapınaklarında ibadet etmelerini engelledi diğer taraftan çoğu tapınak Müslüman Araplar tarafından tahrip edildi.

Diğer Eski Dinler

Hinduizm dininden hemen sonra Yahudilik (M.Ö609) inanışı gelir. 
En eski ilk beşte yer alan diğer dinler Zerdüştlük (M.Ö 600), Budizm (M.Ö 563) ve Konfüçyüsçülük (M.Ö 551). İslam çok genç bir din olduğu için bu listenin en sonunda yer almaktadır. Yine ona göre biraz daha eski ve milat başlangıcına neden olmuş din Hristiyanlıktır. 

Dünyadaki En Eski Din Nedir?

SıraDinKuruluş Yılı Yaklaşık Yılı
1HinduizmM.Ö 2300 
2MusevilikM.Ö 609
3ZerdüştlükM.Ö 600 
4BudizmM.Ö 563 
5KonfüçyüsçülükM.Ö 551
6JainizmM.Ö 527
7mŞintoM.Ö300 
8HristiyanlıkMilat Başlangıcı
9taoculukM.S 142 
10İslâmM.S 571

Kaynak: 

You may also like...

12 Responses

  1. mayo modelleri dedi ki:

    Mayalar ve inkalar hakkında yazınız olacak mı?

    • Koray Yılmaz dedi ki:

      Evet yavaş yavaş her gün en az bir tane olacak şekilde yazı yüklüyoruz zamanla gelecektir. Ancak maya uygarlığı hakkında bir yazımız bulunuyor site içinde yer alan arama butonundan aratırsanız bulabilirsiniz.

      • Salman dedi ki:

        Müslümanlık, peygamber Muhammet in doğuşuyla başlamadı. Peygamber oluşuyla (611)de başladı. Yanlışmı biliyorum? Doğruysa düzeltin lütfen

  2. Budizm ve İslam’ın bu şekilde müphem karşılaştırılması gerçekten sizce adaletli mi?

  3. mısırlı dedi ki:

    islam en eski dindir msır tabletleri okumadınız galiba

  4. Nalan Dogan dedi ki:

    Tengricilikten bahsetmemissiniz, zaten hepsi,,ilk,modern insanlardan 45 bin yil sonra cıkmış bunun anlamını bilen biliyor zaten.

  5. Ali dedi ki:

    Abilerim ablalarim ozur diliyerek soyluyorum bildigim okudugum ve duyduklarim yanlismi lutfen beni aydinlatin dunyaya ilk hazreti adem ve hazreti havva gelmistir dunya nesli bu 2 peygamberin neslinden kafam karisti bu 2 peygamberin gorevi neyi

  6. Ali dedi ki:

    Bana gore dunya ilk hazreti adem ve hazreti hava efendimiz geldi Allah celvecelalü bu iki kuluna uzun ömürler ihsan etti bu iki zattan olan çocuklar cogaldi ve yer yüzüne dağıldı lar Allah a karsi gelen iblis burda abil ve kabili birbirine kırdı yeryuzunde cogalan adem efendimizin cocuklari kabileler halinde dagildi dini zayif olan kabileler iblise yenik dustu veazginlik sirki guzel gosterdi boylece korktuklari elleri ile yaptiklar put gunese aya inege vb seylere tapmaya basladilar kim ne der se desin kilavuzunuz Kuanıkerim olsun gecmiste gelecekte kitabimizda mevcut benim kendi sahsima boyle

  7. Ali ünlü dedi ki:

    En eski din Allah in dinidir oda islam dir incili tevrati zeburu ve kuran ikerimi 4 buyuk kitapi okuyunuz arastiriniz dunya uzerine ilk adem ve hava efendimiz inmistir bu 2 zatin neslinden gelmeyiz bu 2 zattan olan cocuklar cogalip yer yuzunde kabileler halinde dagilmislar dini zayif olanlar iblisin turlu hilelerine yenik dusmusler ondan sonra putlara tapmalar gunese inege elleriyle yaptiklarina abil ve kabili bir birine kırdığı gibi ben orta terk mezunuyum okumak arastirmak guzelseydir arastirinkulaktan kulagaolmaz

  8. Yasin Y. dedi ki:

    Gercek sudur ki, Hz. Adem ve Hz. Havva 3 tek tanrili dinlerde yani Musevi, Hiristiyan ve Islam dinleri olmak üzere hemfikir bu konuda. Lakin, Sanliurfada bulunulan göbekli ve karahan tepelerinde, T harfine mukabelen baska dinler olabilir mi, anlatildigina göre, o zaman ki insanlar, taptiklari tapinak ta T harfinde kazilmis, hayvan figürleri var, ve daha sonra da Karahan tepesin de bulunan insani cizimler de bizim bakis acimizi baska bir yere yönlendiriyor. Mesela, göbekli tepe de hayvanlari tasfir etmeleri, beraberin de aklima Hinduizm getirdi, daha sonra Karahan daki yapilar da, T harfinin kücük evlerin icinde bulundurmalari da bana, budizm dinini aklima getirdi, cünkü, tasin icin de bir kutsal ruhun olabileceginin bir isareti.

  9. poecilotheria dedi ki:

    elinizin altında ucsuz bucaksız kaynaklar var . her birey kendi inancını yüceltir tabi lakin buluntulara ve araştırmalara bakınız tarih elinizin altında . islamın kuran ile başlaması 610 yani 7. yüzyıl 1.dönem e dayanır . kitapta yazanların birebir emsallarini ise tengri inancında bulabilirsiniz bundan 3000 yıl öncesine dayanan yazıtlarda mevcuttur tengri . m.ö. yazıtlar ve buluntularda cok daha benzer ve sonradan düzenlenmiş bir cok benzerlik göreceksiniz inançlarda . en fazla bozulan kitaplar ile yıpratılan dinler arasında ise islam ve hristiyanlık vardır .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir