Memeli Akrabası; Lisowicia bojani

İsveç’teki Uppsala Üniversitesindeki araştırmacılar Polonyadaki araştırmacılarla birlikte devicikodinodont ( eski bir bitki yiyicisi)  türünden olan fosilleri keşfettiler. Lisowicia bojani fosili bir memeli ya da bir dinozor değildi. Bu yaratık bir gergedan gibiydi ama bir kaplumbağanın başı ve çeneleriyle şekillenen fil boyutundaydı. Bu memeli benzeri sürüngen, bazı dinozorların yanında yaşıyordu. Bu keşif, akademisyenleri ve araştırmacıları şaşırttı.

Dünya yaklaşık olarak 4.5 milyar yaşındadır ve bu zamana kadar pek çok jeolojik dönemden geçmiştir. Trias döneminde (252-201 milyon yıl önce) Dünya üzereindeki bütün topraklar bir araya gelerek Pangaea adı verilen devasa kıtayı oluşturdular. Bu sürede dinozorların, kaplumbağaların, pterosaurların, memelilerin ve kertenkelelerin ataları da vardı.

MEMELİ BENZERİ SÜRÜNGEN: Therapsidler

Therapsid

Therapsidler, son zamanlarda bilim adamlarının ilgisini çekmiştir. Therapsidler, memeli benzeri sürüngenlerdi ve memelilerin ataları olarak bilinir. Bir grup Therapsid’lere Dicynodonts denir. Dicynodont türleri otçuldur yani bitki yiyicidir.  Dicynodont ismi iki köpek dişi anlamına gelir.  Onlar, memelilerimizin atalarını içeren, büyük evrimsel grubun bir parçasıdır.  Permien döneminden Orta Triyas’a kadar, 270 milyondan yaklaşık 240 milyon yıl öncesine kadar en bol ve çeşitli toprak hayvanlarından bazılarıydı. . Permien kitlesel yok oluşundan kurtulmuşlar ve  Triyas döneminde baskın karasal otoburlar haline gelmişlerdir. Dinozorların karada tetrapodun baskın şekli haline gelmesinden önce ölmüşlerdir.

Polonya’daki Lisowice köyünde yeni bir Dicynodont türünden fosilleri keşfettiler.Sonuçlar, yaklaşık 4.5 metre uzunluğunda, 2.6 metre yüksekliğindeki modern bir filin büyüklüğü ile yaklaşık 9 ton ağırlığında olduğunu ve daha önce tespit edilen herhangi bir Dicynodonttan % 40 daha büyük olduğunu göstermektedir.

Paleontolog Tomasz Sulej, dicynodonts’ların “ bitkileri başarıyla besleyebilen ilk omurgalılar grubu ” olduğunu ve aynı zamanda ağaçlarda yaşayan ilk bilinen omurgalı olduklarını açıklıyor .

Bu konuyla ilgili ilk çalışmalar, Grzegorz Niedzwiedzki ile birlikte Tomasz Sulej’den oluşan keşif, 2006’da Polonya’nın güneyindeki Krakow’un yaklaşık 100 kilometre kuzeybatısındaki Lisowice köyünde bir zamanlar tuğla yapımı için kullanılan bir kil çukurunda olmuştur ve 15 dakika sürmüştür. O zamandan beri 1000’den fazla kemik bulmuşlardır. Dicynodonts’ların, bu dönemde en büyük bilinen otçulları olan uzun boyunlu sauropod dinozorları ile aynı anda var olduğunun kantını göstermektedir.

sauropod

Lisowicia bojani nihayetinde öldü, ama yakından ilgili proto-memeli akrabaları için, bu, gelecek şeylerin bir işaretiydi.

Kaynak;

www.sciencedaily.com

www.sciencemag.org

Aslıhan Balkan

Ben Aslıhan Balkan 20 yaşındayım, İstanbul Üniversitesinde biyoloji okuyorum. Özellikle genetik, evrimsel biyoloji ve psikolojiyle ilgileniyorum. Bilimle ilgili kitapları okumayı çok seviyorum. Carl Sagan'ın Cosmos kitabını çok beğeniyorum.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir