Dünya’nın En Büyük 10 Şehri

İnsanlar, daha iyi ekonomik şartlar, modern sistemler, ve eğitim gibi diğer olanaklar için köylerden şehirlere akın ettiler. Asya kıtasındaki şehirler ise önemli bir ölçüde büyüme yaşamıştır. Şuan Şangay, Pekin, Tokyo, Dakka, Delhi, Mumbai, Karaçi ve  Guangzhou gibi büyük şehirler Asya kıtasında yer almaktadır.

10. Mumbai – 12.4 milyon

12.4 milyon Mumbai

Mumbai Hint yarımadasının kıyısında yer alan 12.4 milyon nüfusa sahip bir şehir. Mumbai ilk olarak 17. Yüzyılda İngilizlerin kurduğu bir kale çevresinde gelişti. Doğal limanı sayesinde büyümesini çok daha kolaylaştırdı, ve 18. Yüzyılda Mumbai üretim sektöründe önemli bir konuma sahip oldu. Hindistan’da yaşayan milyarder ve milyonerlerin geneli Mumbai’de ikamet ediyor. Mumbai, Bombay Borsası ve Hindistan Merkez Bankası gibi önemli finans kurumlarına ev sahipliği yapıyor. Bir sanat merkezi olan Mumbai, Bollywood endüstrisinin yanı sıra Marathi sinema endüstrisine de ev sahipliği yapıyor.

9. Tianjin – 12,7 milyon

Tianjin 12.7 milyon

Tianjin, Çin Kuzey bölgesinde yer alan, 12 milyon nüfusu aşkın olan bir şehir. Tianjin, Sui Hanedanlığı döneminde Büyük Kanal açıldıktan sonra bir ticaret merkezi olarak gelişti. Şehir, Çin’in yanı sıra Qing Hanedanı döneminde de özel bir büyüme gösterdi ve 1860’dan beri bir antlaşma limanı olarak hizmet verdi. Tianjin ayrıca Pekin’e açılan bir kapıdır ve Avrupa mimarisi sömürge tarihini yansıtmaktadır.

8. Manila – 12,8 milyon

Manila 12.8 Milyon

Manila şehri ilk kez 1571’de İspanyollar tarafından kurulmuştur. Bu nedenle şehir, yüzlerce yıl öncesine dayanan birçok tarihi mekana ve aynı zamanda mimari tarzların eşsiz bir karışımına ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin tasarımı, 1905’te Amerikan mimar ve şehir plancısı Daniel Burnham tarafından dikkatle planlandı. Ayrıca bir körfez şehir olan Manila, sel, deprem, tsunami ve tayfun gibi doğal afetlere eğilimlidir.

7. Moskova – 13,1 milyon

Moskova 13.1 Milyon

Moskova, Rusya’nın en büyük şehri ve ülkenin başkentidir. Rusya’nın merkezindeki Moskva Nehri’nin kıyısında yer alan şehir, dünyanın en kuzeyindeki megakentidir. Şehir, Rusya’nın başkenti olmadan önce çok sayıda devlet ev sahipliği yapmıştır bu kente. Şehir iyi gelişmiş ulaşım ağı, geniş yeşil alanlar ve çarpıcı mimarisi ile bilinir.

6. Tokyo – 13,6 milyon

Tokyo 13.6 Milyon

Tokyo, Japonya’yı oluşturan dört adadan en büyüğü olan Honshu’nun doğu kıyısında yer almaktadır . Şehir Japonya’nın başkentidir ve Japonya’nın kırk yedi eyaletinden birisidir. Şehrin başlangıçta ilk ismi Edo’ydu ama Japon imparatorluk ailesinden Kyoto’nın buraya taşınmasıyla 1868’de yeniden adlandırıldı. Tokyo şehrinde tahmini 13.617.445 kişi yaşıyor. Tokyo, Fortune Global 500 firmasının 50’sine ev sahipliği yapıyor. Tokyo şehrinde japonlar kadar, Koreliler ve Çinlilerde yaşamaktadır. Tokyo, büyük şirketler ve finans kurumlarının merkezlerine ev sahipliği yaparken, üretim sektörü ağırlıklı olarak Yokohama, Chiba ve Kawasaki kentlerinde yoğunlaşmıştır.

5. Dakka – 14.5 milyon

Dakka 14.5 Milyon

Şu anda Dhaka olarak bilinen şehir, 17. yüzyıldan beri önemli bir ticaret merkezi olmuştur ve 1971’de yeni bağımsız Bangladeş’in başkenti haline gelmeden önce çeşitli imparatorlukların ve ülkelerin başkenti olmuştur. Kentin nüfusu 21. Yüzyılda aşırı bir artış yaşanmasının yanı sıra bölgenin en büyük finansal, politik ve kültürel merkezidir.

4. İstanbul – 14,6 milyon

İstanbul 14.6 Milyon

İstanbul, MS 660 civarında Bizans tarafından Konstantinopolis ismiyle kurulmuş büyüleyici ve inanılmaz bir tarihe sahip şehirdir. Roma, Bizans, Latin ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yaptı. Ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğu ile İslam merkezine dönüştü. İstanbul’un 14 milyonu aşkın bir nüfusu olmasıyla birlikte Avrupa kıtasında en çok turist çeken ve aranan şehirdir. İstanbul ayrıca tarihi, sanat, kültür ve eğlence merkezi olarak da ün kazanmıştır.

3. Karaçi – 18 milyon

Karaçi 18 milyon

Karaçi 18 milyon nüfusa sahiptir. Şehir, Umman Denizi üzerinde stratejik bir konuma sahiptir ve Pakistan’ın en büyük limanları arasında yer alan Port Bin Qasim ve Karaçi Limanı’na ev sahipliği yapmaktadır. Şehir, Kolachi adı verilen 1729 yılında müstahkem bir köy olarak kuruldu ve İngilizlerin işgali ile ön plana çıktı. Karaçi’nin sakinleri, Pakistan’ın en farklı ve laik kenti haline gelen farklı etnik kökenlere, ırklara ve dinlere sahiptir. Karaçi’nin resmi ekonomisi 2014 yılında 113 milyar dolar olarak belirlendi.

2. Pekin – 18,5 milyon

Pekin 18.5 Milyon

Pekin Çin’in Başkentidir. Ve iç savaşa sahip tarihi olan bir şehirdir. Pekin 1949’daki Komünist Devrim sonrasında kendisini bir sanayi sektörü olarak kurdu. Otomobil, tekstil, petrokimya, uzay ekipmanları ve yarı iletkenler, kentin sanayi sektörü tarafından üretilen ürünlerden bazıları. Pekin 20 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapıyor. Bir kültür merkezi olan Pekin, UNESCO tarafından listelenen yedi Dünya Mirası Sit Alanı’nda yer aldı.

1. Şangay – 24,1 milyon

Şangay 24.1 milyon nüfusa sahip.

Şangay’ın 24,1 milyonluk nüfusu, onu sadece Asya’da değil dünyanın da en iyi kalabalık şehri haline getiriyor. Şangay stratejik olarak Yangtze Nehri Deltası’nda yer alıyor ve şehrin limanı, 2016 yılında 37 milyon TEU’yu işleyen dünyanın en işlek caddesi haline geldi. Şangay’ın ekonomik potansiyeli, 19. yüzyılda İngiliz ve Fransızların şehri kontrol etmek için savaşmasıyla bir çatışma merkezi haline getirildi. Japonlar ayrıca 2. Dünya Savaşı sırasında Şanghay’ı da işgal etti. Şangay, modern Çin’deki bir ekonomik ve ticaret merkezidir ve 1992 ve 2009 yıllarındaki küresel durgunluk hariç 1992’den beri çift haneli büyüme rapor etmiştir. Şangay’ın en iyi üç hizmet sektörü gayrimenkul, finansal hizmetler, ve perakende satış ise toplam üretimin yaklaşık % 40’ını oluşturur.

Kaynaklar:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir