Erken Gebelik Döneminde 11 Belirti

Gebelik, kadınlar için olağanüstü bir deneyimin başlangıcıdır. İlk gebelik çoğunlukla hamilelik testi ile yapılır, bazen bu durum gebeliğin geç fark edilmesine sebep olabilir. Hamilelik testleri ister  evde isterse bir doktorun ofisinde olsun, bir kadının idrarında veya kanında koryonik gonadotropini (HCG) miktarını ölçümü  ile belirlenir. Bu hormon, döllenmiş bir yumurtanın rahme yapıştığı  zaman serbest bırakılmasıdır. İdrar hamilelik testleri, HCG seviyesini gebe kaldıktan yaklaşık 10 gün sonra saptayabilir. Bir doktorun ofisinde yapılan kan testleri ise gebe kalındıktan 7 ila 10 gün sonra doğru sonuçlar verebilir. Daha erken testler negatif yanlış sonuç verebilir.

Kadınların tipik olarak hamileliğin erken belirtilerinin çoğuna sahip olup, en yaygın semptomları; halsizlik, meme hassasiyeti, mide bulantısı ve şişkinliktir. Ancak, tüm kadınlar hamileliğin başlangıcında aynı belirtilere sahip olmayacak ve bu semptomları aynı ölçüde yaşamayacaktır.

İlk üç ay kadınlar için zor bir süreç olabilir. Bir kadının ilk üç ayda hamile olduğunu belirlemek için 11 ipucu;

1. Cevapsız Dönem

Çoğunlukla hamileliğin fark edilmediği dönemdir. Bu dönemin fark edilmemesinin bazı sebepleri vardır. Bir kadın adet döngüsünü takip etmeye bilir ya da adet döngüsü düzensiz ve her ay farklılık gösterebilir. Adet döngüsündeki değişiklikler hamileliğin erken dönem belirtisi olabilir.

Hamilelik belirtileri

2. Kanama / Lekelenme

Gebe kaldıktan 2 hafta sonra vajinal bölgede kanama yada lekelenme görülebilir. Kanın rengi pembe ya da kahverengiye dönebilir, bununla birlikte hafif kramplar eşlik edebilir. Bu durum genellikle kadınlarda adet dönemine başlangıç olarak tahmin edilebilir.

İmplantasyon kanaması olarak bilinen bu dönem, döllenmiş yumurtanın rahmin duvarına yapışmasıyla ortaya çıkar. Bu hafif kanama, bir kadının kendi periyodunu beklediği zaman civarında gerçekleşir ancak adet kanamasından daha kısa ve daha hafiftir.

3. Meme Hassasiyeti

Gebe kaldıktan sonra 2 veya 6 hafta sonra bir kadının göğüsleri daha dolgun olabilir, meme uçları daha hassas hale gelebilir.  Bu durum, progesteron ve östrojen hormonlarının artan seviyelerinin yanı sıra, bu bölgede kan akışının artması ile yaşanan bir durumdur. Bu dönemde kadınlar genellikle daha rahat hissetmek için sütyen kullanabilir.

4. Yorgunluk

Yorgun olmak, hamileliğin ilk üç aylık döneminde ve son birkaç ayında çok yaygındır. Bu durumun büyük olasılıkla erken gebelikte hormon progesteron düzeylerinin yükselmesinden kaynaklanır. Kadınlar gebelik başlangıcından sonra ki hafta içinde daha yorgun ve uykuya meyilli olduklarını fark edebilir.

11 hamilelik belirtisi

5. Sabah Bulantısı

Genelde bu duruma “sabah bulantısı” denilse de, bulantılar gündüz herhangi bir saatte ya da gece vakti de yaşanabilir.  Kadınlar hamileliğin altıncı ve 12. haftaları arasında midelerini hasta hissetmeye başlayabilir ve bazı kadınlarda 14. haftadan sonra rahatlama görülür.

Amerikan Obstetrik ve Jinekoloji Kongresi’ne (ACOG) göre , bulantı ve kusma nöbetleri gebe kadınların yüzde 70 ila 85’ini etkilemektedir. Bu belirtiler, muhtemelen gebeliğin hormonal değişiklikleri tarafından tetiklenir.

Bu semptomları daha az yaşamanın en iyi yolu; daha az ama sık yemek yiyerek, güçlü kokuları olmayan yemekleri ve çayları kullanmayarak sağlanabilir. Yüksek proteinli besinlerden de biraz uzaklaşmak bu dönemlerde kadınlara avantaj sağlayacaktır.

6. Gebelik Döneminde Şişkinlik

Hamileliğin ilk haftalarında belki anlaşılmaya bilir ama daha sonra karın bölgesi daha yumuşak ve dolgun olabilir. Bu durum, progesteron hormon seviyesinin artmasından kaynaklanır.

7. Davranışta Değişiklikler

Bir kadın hamileliğin ilk aylarında çok hızlı değişen hormon seviyeleri nedeniyle vücudunda ve zihinde duygusal değişiklikleri sık sık yaşayabilir. Bazı kadınlar için, bu değişiklikler onların normalden biraz daha huzursuz davranmasına neden olabilirken, diğer kadınlar için biraz daha korkutucu hale gelir.

Değişen hormon seviyelerinden kaynaklı, yorgunluk, sabah bulantısı gibi erken gebelik döneminde meydana gelen değişikliklerin yanı sıra bir ebeveyn olma endişesi de baskınlık gösterebilir. Sağlıklı bir bebeğe sahip olmak, aileye yeni bir birey eklemek ya da finansal kaygılar strese sokabilir.

8. İdrar ve Bağırsak Hareketlerinde Değişiklikler

İlk altı haftada başlayarak ve geri kalan hamileliği boyunca bir kadın çok daha fazla tuvalete gitmek durumunda kalabilir.

Hamileliğin erken döneminde sık banyo ziyaretleri gerçekleşir, çünkü böbrekler vücuttaki ekstra sıvıları filtrelemek için daha fazla çalışmaktadırlar. Aylar geçtikçe fetus bir kadın rahminde büyür ve mesanesine baskı uygulayabilir, normalden daha sık idrara çıkmaya neden olabilir.

Kabızlık, sindirim sistemini yavaşlatan ekstra progesterondan kaynaklanabilir, böylece daha fazla besin maddesi fetüse ulaşabilir. Hamilelik hormonları ayrıca atık ürünleri bağırsaklara iten kasları rahatlatabilir. Fiziksel olarak aktif olmak, bol miktarda sıvı içmek ve diyet liflerini artırmak, kabızlığı kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.

9. Baş Ağrısı

Baş ağrısı ilk ve en çok görülen semptomlar arasında yer alır. Açlık ve susuzluk baş ağrısına neden olabilirken, kafein alımı da bunda etki gösterebilir. Psikolog Meral Kılıç’ın kafein hakkında ki yazısını okumak için bu metine tıklayabilirsiniz.

10. Baş Dönmesi

Bazı kadınlar hamileliğin ilk aylarında baş dönmesi yaşayabilir. Bunun en etkin sebebi düşük kan şekeri ve dehidratasyondur. Baş dönmesi aynı zamanda vücuttaki kan değişimlerinden de kaynaklanabilir, özellikle de bir kadın pozisyon değiştirdiğinde, örneğin oturma pozisyonunda ya da yataktan kalktığı zaman. Bir kadın bayılırsa, bir sağlık kurumuna gitmesi önerilir.

11. Ateş Basmaları

Sıcak basmaları ve gece terlemeleri sadece menopozdan önceki dönemde ortaya çıkmaz , aynı zamanda gebeliğin erken dönemlerinde kadınları etkileyebilir. NCBİ dergisinde 2013 yılında yapılan bir çalışmada, kadınların üçte birinden fazlası ya sıcak basması ya da hamilelik sırasında gece terlemeleri yaşadığını rapor etti. Çalışmaya göre, doktorlar östrojen gibi hormonlardaki hızlı dalgalanmaların bu değişikliklerin arkasında olabileceğini düşünüyorlar.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir