Dünyanın En Küçük Soyguncusu: Karınca

New York’ta bir mücevher satıcısı, elmasını çalan ilginç bir hırsızla karşılaştı.. Fakat bu hırsızlığa karşı durmak için kanunlara ve bölgenin yerel polisine ihtiyaç duymadı. Haydut olay mahallinden bir kaç metre uzağa gidemeden hemen yakalandı, çalmaya çalıştığı ise 1 inç boyutunda elmastı.

Muhtemelen bu dünyanın en küçük elmas soygununa neden olan bir karıncaydı ve hırsızlık anlar içinde fark edildi. Karıncanın bu davranışının görüntülerini izlemeden öncelikle bu küçük dostlarımız hakkında bir kaç açıklama yapalım.

Neden Elmas?

Her ne kadar bir elmas karıncanın hedefine yönelik olağandışı bir unsur olsa da, çalışkan böcekler yiyecek toplama davranışları ile ön plana çıkıyor. Bazı zamanlarda kolonilerine taşımak üzere küçük eşyalarda alabiliyorlar.

Karıncaların grup çalışmalarını ve toplumsal davranışlarını inceleyen Michigan State Üniversitesi’nde  Biyoloji Bölüm Başkanı olan Helen McCreery’e göre, karıncaların grup halinde çok daha büyük eşyalar taşıdıklarını belirterek, “Karıncaların kütlelerini 100 katından daha ağır şeyleri çok iyi sürüklediklerini gördüm – çok güçlüler,” dedi.

Bu tür bir güç karınca türleri arasında değişiklik gösterebilir. Ve elmas hırsızı karıncanın türünün ne olduğunu kestirmek çok zor olmakla birlikte karıncaların kendi kütlelerinden daha ağır eşyaları taşıdıkları alışılmadık bir durum değildir. Karıncalar genellikle taşıma işlemini  sürükleyerek yapar, videoda ki karıncanın taşıma şekli ve geriye çekmek yerine kavrayarak ileri götürmesi, böceğin rahatça taşıyabilme ağırlık sınırında olduğunu gösterir. Bu metine tıklayarak elmas hırsızının viral olan videosunu izleyebilirsiniz. 

Bölüm Başkanı McCreery’in aktardığına göre, karıncanın bu davranışının nedeni elmas’ı bir mühendislik aracı olarak kullanmaktan daha çok onu bir yemek gibi görmüş olduğundan kaynaklanabileceğini söyledi.  Ve ayrıca karıncanın elmas gibi kaygan bir objeyi bu denli rahat kavrayabilmesinin şaşırtıcı olduğunu ekledi.  (Sincaplar Yiyeceklerini Neden Gömerler?)

Videoda izlediğimiz üzere sonunun ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Karınca kararlı bir şekilde yolunda ilerlerken acaba mülk sahibi tarafından bu tutumu engellendi mi? Belkide karıncanın yoluna devam etmesi gerektiğini düşünüp elması götürmesine izin vermiştir? Peki bu durumda karınca için elmas hırsızlığı bir alışkanlık haline dönüşür mü bilemiyoruz. 🙂

Kaynak: https://www.livescience.com/63383-ant-stealing-diamond

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir