Wendigo Sendromu (Hannibalizm)

Amerika Birleşik Devletlerinde, Kanada’nın Büyük Göller Bölgesi’nin kuzey ormanlarında yaşayan Algonquian halkı insan eti yiyen ve doymak bilmeyen bir canavardan bahseder. Söylentilere göre bu canavar, insan ruhunu ele geçirerek canlı canlı etlerini yemektedir. O günden sonra ormanda görülen insan parçalarının suçunu, Wendigo isminde bir yaratığa yüklemişlerdir. En başta dediğimiz gibi bunlar sadece söylenti ve kaale almamamız gerekir. Ancak insanı diri diri yemekten zevk alan yamyam kişilerin de olduğunu sizlere söylesek ne düşünürdünüz? Belki de insan eti gerçekten çok güzeldir? Bu yamyam siz veya yakın bir arkadaşınız bile olabilir.

Wendigo Sendromu adlı psikolojik rahatsızlığın videosu yapılmıştır.

Bahsettiğimiz bu durumun adı psikoloji literatüründe wendigo sendromu olarak bilinir. Wendigo sendromuna sahip kişiler insanların diri diri etlerini yemekten büyük keyif alırlar. Belki de Algonquian halkı, bu hastalıktan muzdarip kişileri bir canavar olarak benimseyip, içlerindeki yamyamlık duygusunun utancını yaşamak istememişlerdir.

Genelde bu hastalık, tek bir bireyden ziyade et ve avlanma üzerine kurulu topluluklarda daha sık görülüyor. Örneğin wendigo sendromu Kore’de 250 bin insanın ölmesine neden olacak kuru hastalağının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Sinirsel bir  hastalık olan kuru, bulaştığı kişi üzerinde çürüme ve kokmaya neden olur. Kore’de geniş bir çevreye yayılan bu hastalığın nedeni insan eti yemekle ilişkilendiriği için sonraki dönemde ölülerin beynini yeme uygulamalarına son verildi.

Sadece kore’de değil farklı topluluklarda bu durum görülmüştür. Papua Yeni Gine’de bulunan Fore kabilesinin insanları öldüğünde, diğerleri cenaze töreninde bir saygı işareti olarak ölünün beynini yiyorlardı. Kuru hastalığı da işte bu yolla yayılmış ve en az 2500 insanın ölümüne yol açmıştır.

Wendigo Sendromuna Kıtlık Değil, İnsan Etine Duyulan Arzu Sebep Oluyor!

Yamyamlık, insanı doğasında güçlü gösteren ve erişilmez kılan bir durumdur. Besin zindirin en tepesinde yer alan insanın da üst seviyesidir.

Bilim insanları diğer topluluklarda çıkan yamyamlıkların asıl sebebini kıtlık olarak gösteriyorlardı. Sonraki dönemlerde yapılan araştırmalar, kıtlığın yamyamlığa neden olmadığını, zengin doğa koşullarında bile insanların, insan eti yemekten keyif aldığını ortaya çıkarttı. Zamanla bu durum çoğu toplumda rağbet görmeye başlamış ve yamyamlık ayinleri yapılarak devam edilmiştir.

Günümüzde wendigo sendromuna sahip insanlar bulunuyor. Farkında olmadan dudaklarını kanatabilir hatta dudaklarını yada başka bir uvzunu yiyebilirler. Wendigo Psikozu’na sahip kişiler bu durumlarını düzeltmekten çok sapkınlığa ulaştırırlar. İnsanların etlerini canlı canlı yemek, çeşitli oyunlarla onları kendilerine çekip cinayet işlemek, çocuk eti istemek vb. sapkın durumlar da görülebilir. Neyse ki şuan psikoloji alanı bu gibi durumlar için yeterli iyileştirici donanımlara sahip.

Wendigo hastalığının ortaya çıkmasındaki en büyük etken kişinin geldiği kültürdür. Ete düşkün ve avlanmanın hayatı devam ettirmek için yapıldığı toplumlarda daha çok görülür. 

İnsandaki bu yamyamlık duygusu günümüzde tedavi edilebilir duruma gelmiştir. Kişinin daha tehlikeli durumlara girmeden psikolojik tedavi görmesi gerekir. Bastırılması zor yamyamlık isteği kişinin kendine ve çevresine zarar vermesine yol açar. 

Wendigo Sendromlu kişiler yalnızca psikiyatri kliniklerinde ve ruh sağlığı hastanelerinde gözetim altına alınarak tedavi edilmektedir.

Diğer Yazılarım

Kaynak ve İleri Okuma:

  • Gültekin, A. (Bilinmiyor).Kanibalizim (yamyamlık).15 Şubat 2017,

Mustafa Yahya Han Sertel

Merhaba, ben Mustafa Yahya Han. 2016 yılında İnönü Üniversitesi PDR (Psikolojik Danışma ve Rehberlik ) Bölümünü bitirdim. Aynı dönemde Dinler Tarihi ve İslam İlimleri konusunda akademik eğitim gördükten sonra Türk Hava Kuvvetleri’nde Askeri Eğitim Uzmanı olarak görev aldım. 2017 yılında subaylığı bırakarak profesyonel mesleğime geri döndüm. Şu anda Adana’da çalışıyorum. ‘Son Karar’ isimli yayımlanmış bir öyküm ve seslendirme çalışmalarım bulunuyor. Aynı zamanda bazı moda dergileri ve giyim markaları için modellik yapıyorum. Kişisel Instagram hesabım: @dfarbor Yazar olarak kullandığım hesabım: @Mustafa_Yahya_Han Lütfen deneyimlerinizi, yorum ve eleştirilerinizi benimle paylaşın.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir