Sağlıklı Bir Uyku İçin Sağlıklı Besinler Şart

Uyku her canlı için en vazgeçilmez bir ara veriştir. Tabi bu insanlarda diğer canlı türlerine göre daha özenle yapılan bir eylem. Hepimiz uyumayı seviyoruz ve en verimli uykuyu çekip sindirmenin yollarını arıyoruz. Bilim bu konuda bize neler sunmuş bakalım.

Sağlık bir uyku yemek yeme alışkanlığımızda ve yemek seçimlerimize etki ediyor. Bu karşılık araştırmacılar yediğimiz gıdaların uyku kalitemize bir etki ettiğini dile getiriyor. Önce yetersiz uykunun yeme alışkanlıklarımız üzerindeki etkisini dile getirelim. Şöyle ki; daha az uykuyla başladığımız günler kilo alımımıza etki ediyor, uyku süremizden kısıyoruz ve gün içinde daha fazla atıştırma yapıp düzensiz besleniyoruz. Daha sonra bu yediklerimiz beynimize kimsayal ödüller göndererek bizlerin daha çok karbonhidrat ve protein alımına yöneltiyor.

Temel olarak, yetersiz uyku vücudunuzu ayakta tutmak için daha çok enerji veren gıdalar bulmak için kullanır, bu da sağlıksız yiyeceklere ve düzensiz bir beslenmeye karşı direnmenizi zorlaştırır. Fakat iyi bir uyku bizleri bilinçli bir şekilde sağlıksız yiyeceklerden uzak tutar, kilo alımımızı ve hormonlarımızı dengeler. Kısaca sağlıklı bir günün başlangıcı yeteri kadar alınmış sağlıklı bir uykudan geçiyor. Şimdi bakalım neler uykumuza daha iyi gelir.

Sağlıklu Uyku İçin Sağlıklı Besinler

Dünyada hemen hemen tüm kültürlerin uykuya hangi yiyeceklerin teşvik ettiği konusunda gelenekleri vardır. Süt, papatya, kivi ve kiraz gibi yiyeceklerin iyi bir gece uykusu için harikalar yarattığı söylenir. Yediğimiz yiyeceklerin organ fonksiyonlarında, hormonlarımız de ve beyin fonksiyonlarımızda önemli bir etkiye sahiptir. (Uyku Eksikliği Beyin Performansınızı ve Kişiliğinizi Nasıl Etkiler?)

Uyku düzenimizi kontrol eden gerçekten önemli bir hormon melatonindir. Melatonin beyinde üretilir ve ürettiğiniz melatonin miktarı ve beynimizin ne kadar verimli kullandığını aldığımız besinler etkiler. Melatonin düzeylerimizin en büyük etkisinden biri, triptofan adı verilen bir tür protein almamızdır . Triptofan önemli bir amino asittir – proteinlerin yapı taşlarıdır. Esansiyel amino asitler vücudumuzun yapamadığı bir gruptur, sadece dışarıdan aldığımız besinler ile takviyesini yapabiliriz.

Uyku için yararlı gibi görünen diğer besinler ise, B vitamini ve magnezyum içerir. Bunun nedeni, triptofanın vücutta daha fazla bulunmasına yardımcı olmalarıdır. Eğer yediklerinizde triptofan, B vitaminleri veya magnezyum içermiyorsa. Melatonin üretiminizin ve salgılanmanızın etkileneceği ve uyku kalitenizin daha kötü olacağı çok muhtemeldir.

Bu nedenle aşırı kısıtlanmış bir diyet programı yaparken kendinizi kilo almış, sinirleri bozulmuş, vücut fonksiyonel aksaklıkları başlamış ve uyku kalitesi çok düşük olan bir insan olabilirsiniz. Ancak, belirli besinler açısından zengin yiyeceklerin alımını artırarak, daha iyi uyku kalitesi ve süresinin teşvik edilmesine yardımcı olabilir.

Örneğin sütlü yiyecekler , uyumanıza yardımcı olmak için harika olabilir. Sadece süt mükemmel bir triptofan kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda triptofanın aktivitesini ve kullanılabilirliğini arttırmaya yardımcı olan magnezyum ve B vitaminleri de içerir. Süt gibi fındık da melatonin üretimini arttırdığı ve salınımını desteklediği bilinen tüm besinleri içerir.

Balık, mükemmel bir triptofan ve B vitamini kaynağıdır . Sardalya gibi kemikli balıklar da magnezyum sağlayacaktır. Yemek listenize düzenli olarak balık eklemek, ihtiyacınız olduğunda sağlıklı melatonin üretimini teşvik etmenize yardımcı olabilir. Bakliyat, fasulye ve mercimek de yüksek miktarda triptofan ve B vitaminleri içerir. Bir sebzeli yahnide, harika bir gece uykusuna ulaşma olasılığınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca uyku potansiyelinizi optimize etmek için başka bir iyi triptofan kaynağı olan soya da ekleyebilirsiniz yemeklerinize.

Ve hala uyumaya çalışıyorsanız, bazı etlerden faydalanabilirsiniz. Her türlü et iyi bir gece uykusu için gerekli tüm malzemeleri içerir. Yani geceleri tabağınıza çok az yağsız et ilave etmeyi düşünebilirsiniz.

Yararlanılan Kaynaklar:

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir