Gökyüzü Ejderi: Ejderha Takımyıldızı

Draco yada bildiğimiz adıyla ‘’Ejderha Takımyıldızı’’ Büyük ayı (Ursa Major) ve Küçük ayı (Ursa Minor) çevresinde konumlanmış modern 88 takımyıldızından biridir.
Bizden yaklaşık 154.3 ışık yılı uzakta olan Eltanin(Gama Ejderha) draco’nun en parlak yıldızıdır.


Takımyıldızı yönünde ise kedi gözü bulutsusu ve cüce ejderha gökadası gibi pek bilindik nesneler vardır. Cüce ejderha gök adası aynı zamanda samanyolumuzun uydu gök adalarındandır.

Draco dan yine draco yönünde oluştuğu için draconid ismini alan gök taşı yağmuruna geçelim.
Draconid göktaşı yağmuru ülkemizde en aktif 8-9 Ekim tarihlerinde gerçekleşiyor ve yine gökyüzü gözlemcilerini büyük bir şölen bekliyor yazımızı gördüğünüz an şehir ışıklarının olmadığı bir ortama çekilip bu şölenin keyfini çıkartabilirsiniz.


Draconid göktaşı yağmuru ‘’Draco’’ takımyıldızı yönünde gerçekleştiği için bu ismi aldığını söyledik ama bu meteor yağmurunu oluşturan esas kahramanımız 21 P/ Giacobini-Zinner kuyruklu yıldızı.
21 P/ Giacobini-Zinner kuyruklu yıldızı Güneş etrafındaki turunu yaklaşık 6.6 yılda tamamlıyor. Yörünge süresi ise yaklaşık 2.417 gün. İsminden de anlaşılacağı üzere bu kuyruklu yıldızın kaşifleri Ernst Zinner, Michel Giacobini. 21 P/ Giacobini-Zinner kuyruklu yıldızının yörüngesi dahiline girdiğimizde ise onun artıkları bizim için büyüleyici bir manzara oluşturuyor.

Madem Ekim ayındayız o zaman bir diğer fırsata da açıklama getirelim.
En aktif 21-22 ekim tarihlerinde görülen orionids göktaşı yağmuru ise genelde en fazla 20 adet meteorun sayıldığı başka bir fırsat. Kahramanı ise hepimizin yakından tanıdığı Halley kuyruklu yıldızı.

Kuyruklu yıldızların; Güneş etrafındaki yörüngelerde ve hızlarından dolayı genellikle ‘’aşırı basık’’ yörüngeler izleyen asteroidler olduğunu güneşe yaklaştıkça asteroid katmanlarını oluşturan toz ve buzların eriyerek arkasında güneşe ters yönlü bir kuyruk oluşturduktan sonra meydana gelen kozmik cisimler olduğunu unutmayalım.

Gezegenimiz olan dünyanın yörüngesine denk gelen kuyruklu yıldızdan arta kalan kozmik cisimlerin Dünyamızın bombardıman altına alması hangi zihinlerce ne ifade eder bilemeyiz ama mükemmel bir şölen olduklarına hemfikiriz.

Kaynaklar
  • Wikipedia
  • Koeri.boun.edu
  • Timeanddate.com

Hüseyin Acar

Pozitif bilim tutkunu, araştırmayı seven, her türlü problemle uğraşmayı severim.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir