Bazı Hayvan Türlerinin En Garip Ayakları

Birbirinden özel ve muhteşem donanıma sahip olan birkaç hayvan ayağını ele alıyoruz. Bu ayaklar işini kusursuz yerine getiren bir makine gibi çalışıyor. Kimisi avını pençelemek için donatılmış, kimisi en hızlı anda en hızlı manevrayı yapmak için. Haydi bu patilere bir göz atalım.

Yer çekimine karşı koyan Geko (Gecko)

Gekolar harika birer tırmanıcıdır, tırmanmaktan ziyade tavanda asılı bir şekilde bile kalabilirler. Gekoların ayaklarında bulunan küçük kıllar üzerindeki elektronlar, elektromanyetik çekim etkisiyle zemindeki diğer molekülleri tutarlar. Bu ayaklar o kadar özeldir ki, bilim insanlarının ilham alıp insanlar için tırmanmasına yarayacak ultra bir sistem geliştirmesine bile neden olmuştur.

Alpaka Develeri

Her devenin ayağı üzerinde 2 ayak parmağı bulunur. Alpaka develeri ise bu ayaklarla dağlarda iyi bir tırmanış gösteriyor, sert kayalıklara kendini tanımı yerindeyse zımba gibi yapıştırıyor. Harry Potter kitabının sayfalarında yer alan efsanevi bir canavarın ayakları gibi duruyor. 🙂

Pullu Sivrisinek

Büyük bir ihtimalle ne olduğu üzerine tahmin yürütmeniz zor, kim beklerdi ki bir sivrisinekten böyle bir ayağı. Bu fotoğraf 2016 yılında elektron mikroskobu ile 800 kat büyütülerek çekildi.

Ördek Gagalı Platypus

Belkide en ilginç ayak platypus’a ait. Fakat Platypus’un ilginç olmayan bir noktası yok. evrimin en muhteşem örneklerinden. Bir memeli ama yumurtluyor, kunduz gibi kuyruğu ördek gibi gagası var üstüne üstlük birde zehirli bir canlı. Bu canlı hakkında yazılacak çok şey var, ayrı makalenin konusu.

İki Parmaklı Devekuşları

Başlığı atmış olmasak herkesin anlam veremeyeceği ayaklardan bir tanesi daha. Belki de ataları olan dinozorlardan gelen büyük özellikleridir bu devekuşlarının. Diğer kuş türleri 3 ya da 4 parmaklı olurlar genellikle. Ve bu ayaklar boşuna bu günlere gelmiş değil, 60 km hıza çıkıyor, ve yeri geldiğinde çok etkili bir silah oluyor.

Harpia Kartalı

Belkide yeryüzünün harika canlılarından biridir Harpia kartalları. Tek bir pençe uzunluğu 13 santime kadar ulaşabiliyor, bu bir boz ayının pençe uzunluğundan daha fazla. Ormanda her şey ondan sorulur, tek bir pençe hareketi ile maymunları dahi öldürebilir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir