Grafik Tasarım Nedir?

Bazen hayatımızda hayal gücümüzü kullanmamız gereken işler yaparız. Bu işlerden biri de grafik tasarımdır.

Bu kavram ilk defa 1922 de William Addison Dwiggins tarafından hayatımıza girmiştir.

Peki nedir bu grafik tasarım? Grafik tasarım hayal gücünün, sanat ve teknoloji ile harmanlanmış halidir. Aslında rutin yaşamımızda ki çoğu şey bir tasarım ürünüdür. Mobilyalarımız, izlediğimiz reklamlar, poster ve afişler, dergiler, tişörtler ve daha birçok şey grafik tasarımın alanına girer.

Küreselleşen dünya ve gelişen teknoloji ile grafik tasarım bu gibi alanlarda fazlasıyla var olduğu için etki alanı epey genişlemiştir.

Biraz da Grafikerler olarak ne tür programlar kullandığımızdan ve ne tür işler yaptığımızdan bahsetmek istiyorum. Öncelikli ve en sevilen programlardan biri Illustrator başta gelmektedir. Vektörel tabanlı bir programdır. Kullanım yelpazesi oldukça geniş ve neredeyse tüm firma ve tasarımcılar tarafından kullanılan gelişmiş güzel bir programdır. Benim en sevdiğim özelliği piksel sorunu olmadan bir görseli büyütüp küçültme özelliğinin olmasıdır.

Bir diğer program ise Corel. Corel daha çok yeni başlayanlar için faydalı bir programdır. Kullanım amacı genelde baskı grafiği tarzındadır. Yani kartvizit, broşür, tekstil ve reklam baskıları için kullanabileceğimiz bir program. Bu da illustrator gibi vektörel tabanlı program olmakla birlikte başlangıç için iyidir.

Şimdi çoğumuzun bildiği bir program olan Photoshop. Hemen hemen hepimiz çektiğimiz bir fotoğrafta beğenmediğimiz bir noktayı photoshopla düzeltmişizdir.Bu programın grafiksel amacı ise bir resmin üzerine başka bir resim ile bir tasarım ortaya çıkarmaktır. Ve ya 2 resmi birleştirerek farklı şeyler de uygulayabilirsiniz.

Neden Grafik Tasarım?

Şimdi de Grafik Tasarımın ne için gerekli olduğundan bahsetmek istiyorum. Gelişen dünyamızda birçok şeyin tasarım ve reklamının olduğunu görürüz. Basit bir örnek vermek istiyorum. Aldığınız bir ambalajda, dergide yani bir üründe genelde önce tasarımına yani dış görünüşüne bakarız. Bunda yazı fontu, renkler, şekiller gibi çok şey etkili olabilir. İşte bu noktada grafik tasarım araya giriyor. Bize sunulan ürünün ve ya reklamın daha çok albenisi olması için bir araç niteliğinde. Sadece bu alanda da değil animasyonlarda da grafik tasarımının etkisi epey büyük.

Eğer siz de sanatı seviyor, hayalgücünüze güveniyorsanız iyi birer GRAFİK TASARIMCI olabilirsiniz. 😊

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir