Köpekler Hakkında Bilmedikleriniz

Köpekler bizlerle 15.000 yıldır birlikte yaşıyor. En fedakar ve en iyi dostlarımız oldular, bu uzun süreçte bizleri çok iyi tanıdılar. Gelin yol arkadaşlarımız hakkında bilimsel gerçeklere bir göz atalım.

Köpeklerde zaman içinde bizden hastalık kapmışlardır

İnsanlar ve köpekler çok farklı canlılar sayılmaz, en azından bizi hasta eden şeyler onlarıda etkileyebilir. Her yıl insanlar gibi 6 milyon köpek kanser hastası olur, ve insanlar görülen kas kaybı ve haraketlerini kontrol edememe veya hafıza kaybı gibi nadir insan hastalıklarının köpek versiyonları görülür.

Kanser, diyabet ve epilepsi gibi bir hastalığınız varsa muhtemelen bunu öğrenen ilk kişi köpeğiniz olur. Hatta bir çalışmada eğitilmiş köpeklerin akciğer, meme, deri ve prostat gibi kanser tiplerinin koklatılarak erken tehşisi yapılabileceği ortaya çıkartılmıştır. Araştırmacılar, köpeklerin anormal hücreler tarafından verilen olağanüstü hafif kokuları yakaladıklarından şüpheleniyorlar.

Köpekler ayrıca, diyabetli insanlar için hizmet hayvanı olarak giderek daha çok  kullanılmaya başlanmıştır; kan şekeri doruklarında ya da düştüğü zaman insanlar ciddi şekilde zarar görebilir. Özel olarak eğitilmiş köpekler, bu dalgalanmaların kokusunu (yüksek kan şekeri için tatlı, düşük asitli) algılayabilir ve semptomları hissetmeden önce sahiplerini uyarır. En esrarengiz olanı ise köpeklerin 45 dk önceden bir insanın epilepsi nöbetini öngörebildiği raporlardır.

Zeki Köpekler

Köpekler , Amerikan Psikoloji Derneği’nin bir toplantısında 2009 yılında sunulan araştırmaya göre 2 yaşındaki çocuklar kadar akıllı olabilir . Collies cinsi, istihbarat kategorisindeki en iyi köpeklerdir ve bazıları 200 kelimeyi anlayabilen cinslerdir. Poodles, Alman kurtları, Golden retrieverlar ve Dobermanlar, ilk beş en zeki ırkları tamamlıyor. (Amerika’nın en popüler cinsi olan Labrador retriever, yedide geliyor.) Buldoglar ve beagle’lar ise zeka seviyesi en düşük köpekler arasında listenin sonunda yer alıyor.

Bizim milli Kangal köpeğimiz bu araştırmaya dahil edilmemiş sanırım 200 ırk içerisinde ben göremedim fakat biz nekadar zeki ve görevlerini bir okadar iyi yaptıklarını biliyoruz zaten. 🙂 Hadi konumuza geri dönelim.

Köpeğin Seni Hasta Edebilir (sende köpeğini)

Hemen telaşa kapılmayın tabi, köpekler bize her zaman yararları olan canlılardır. Fakat halk arasında bilinen bazı efsaneleride dile getirmede fayda var. Örneğin köpeklerin ağızlarının insanlardan daha temiz olduğu söylenmiştir hep, aslında o pek öyle değil. Her iki tür içinde(insan ve köpek) ağızları bakteri ile doludur.

Köpeklerin bağırsaklarında yetişen yuvarlak kurt, insanlarda gözün arkasında büyüyerek körlüğe neden olabilir. Bazen insan karaciğerlerinde ve akciğerlerde de yer alırlar.

İnsanlarda yuvarlak kurt enfeksiyonları nadirdir ve uygun veteriner bakımı köpeklerin kurtsuz kalmasını sağlayabilir. Yine de, İngiliz veteriner hekim ve çalışma ortak yazarının 2003 yılında New Scientist dergisine verdiği demeçte, köpek sahipleri için hijyen önemlidir. Yani köpeğini kocaman kucakladıktan sonra gidip ellerinizi yıkıyorsunuz, yemeğe öyle oturuyorsunuz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir