E Vitamini Nedir? Nelerde bulunur?

E vitamini sağlıklı bir yaşam için hayati bir besindir ve bir çok  gıdada bulunur. Fakat vitaminini ilaç destekli almamız gerekiyorsa dikkatli olunmalıdır. 

Badem, yer fıstığı ve fındık gibi besinler iyi bir E vitamini kaynağıdır.

E vitamini, yağda çözünen bileşiklerdendir. “Dört tokoferol (alfa, beta, gamma ve delta) ve dört tokotrienol dahil olmak üzere sekiz farklı formda doğal olarak ortaya çıkar. Alfa tokoferol, vitaminlerin en yaygın ve en güçlü olanıdır.

En iyi E vitamini kaynakları badem, fıstık ve fındık gibi kuruyemişlerdir. Ayrıca ayçiçeği, buğday tohumu, mısır ve soya fasulyesi yağları gibi bitkisel yağlarda da bulunur. Ispanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler de E vitamini içerir.

E Vitamini İlacını Nasıl Kullanmalıyız?

Ulusal Sağlık Enstitülerine göre; E vitamini için önerilen doz, 14 yaşından büyükler için 15 miligramdır. Emziren kadınların biraz daha fazla E vitaminine ihtiyacı olabilir, bu nedenle emziren kadınlar için 19 mg’dır. 6 aydan küçük bebekler için 4 mg, 6 ay ve 1 yıl arasındaki çoçuklar için 4 mg önermektedir. 1 ve 13 yaş arasındaki çoçuklar için ise 6, 7 ve 11 mg olarak uygun görülmüştür. (yaş aralığına göre yeniden net sınır belirlenir)

Çoğu insan sağlıklı bir şekilde doğal besinlerden yeterli miktarda E vitamini alabilir ve takviyeye ihtiyaç duymaz. Özellikle ilaç kullanıyorsanız, herhangi bir ek ilaç almadan önce mutlaka bir doktora danışın. Drugs.com adlı siteye göre 250’den fazla ilacın içinde E vitamini bulunduğu söyleniyor. Yani hiç ek ilaç kullanmanıza gerek kalmadan bu eksikliği doğal besinlerden karşılayabilirsiniz.

Bazı insanlar E vitamini eksikliğine daha yatkın olsalarda genelde bu sorunu yaşayan kişi sayısı çok azdır. Bebekler, yağ emilim bozukluğu ve abetalipoproteinemisi olan insanlar (vücutta vitaminlerin tamamen emmesini engelleyen bir durum) E vitamini eksikliğinin sonucu olabilir. Anemi, bağışıklık yetmezliği (immün), Retinada olan bozukluklar (retinopati), Koordinasyon kaybı (ataksi), Periferik nöropati ve kan hastalığı (miyopati) gibi sebepler E vitamininin eksikliğinden kaynaklanabilir. 

E Vitamininin Yararları Nedir?

Yağda çözünen bir besin olarak, E vitamini esas olarak bir antioksidan olarak işlev görür, bu da hücrelerin serbest radikaller denilen dengesiz moleküllerin neden olduğu hasardan korunmasına yardımcı olduğu anlamına gelir.

Bunlarla kalmıyor hücreleri hasara karşı koruyor, Kalp hastalığı, kanser, hatta demans hastalığı gibi güçlü sağlık sorunları riskini azaltmaya yardımcı oluyor.

Hücre korumasına ek olarak, bağışıklık sistemimizin sağlıklı kalmasında hayati bir önem taşır. Güçlü bir antioksidan olarak, hücrelerin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur.

Ayrıca E vitamini görme engelini ortadan kaldırıyor. 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre,  E vitamini alımının ve yüksek serum-tokoferol düzeylerinin, yaşa bağlı katarakt riskinin azalmasına bağlı olduğunu kanıtlanmıştır. 

Vitamin E, kan basıncı ve kas kasılması gibi çeşitli vücut süreçlerini düzenlemekten sorumlu olan, prostaglandinler olarak adlandırılan hormon benzeri maddelerin üretiminde önemli bir rol oynar. Ayrıca, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından yayınlanan bir 2015 araştırması , egzersiz sonrası kas onarımında E vitamininin yardımcı olduğunu öğrenildi.

Takviyeli E Vitaminleri Risk Taşır mı?

Bazı İnsanlar E vitamini takviyesine duyarlı olabilir. Bu takviyelerin tüketilmesi sonucu ishal, bulantı, mide krampları, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kızarıklık ve diğer sorunlar ortaya çıkabilir.

Yağda çözünen bir vitamin olarak , vücutta depolanır ve Gürcistan Koleji’ne göre diğer suda çözünür vitaminlerde olduğu gibi idrar olarak kolaylıkla atılamaz. Bu özellik, E vitamininin zamanla toksin olarak birikebildiği anlamına gelir, bu nedenle takviyeli olarak aşırı dozda alınması önerilmez.

Vitamin E çok fazla alındığında,  yorgunluk, bulantı, bulanık görme gibi diğer birçok semptoma neden olabilir.

Fazla alımı sonucu çıkacak sorunları tabiki dahada sıralayabiliriz, fakat işin özü şu ki yapılan tüm araştırmalar fazla ve dengesiz E vitamini alımının zararlı olduğunu gösteriyor.

Ek okuma ve diğer kaynaklar

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir