Gizli Maya Uygarlığı Guatemala

Yazının başlığını “Gizli Maya Uygarlığı” şeklinde attığıma bakmayın sevgili okurlar, çoğu sitede dolanan “mayalar ve kehanetleri” adlı asılsız bir haberle karşınızda değilim. Bilimsel verilerle hazırlanmış yeni gelişmeleri sizlere aktaracağım.

Ek Bilgi: Her ne kadar Maya uygarlığı işgal edilip yıkılmış olsa da hala Meksika ve Guatemala kırsalında Maya dili ve kültürü yaşamaktadır.

Guatemala’nın yoğun bitki örtüsü altında Mayalara ait; 61.000 den fazla antik yapı, antik kültürün çiftlik uygulamaları, ekonomisi ve siyasi yapısı hakkında pek çok bilgi edineceğimiz buluntular bulundu.

Lidar Teknolojisi

Guatemalan ormanını araştırmak için ağır ve zorlu bir iştir. Bu nedenle araştırmacılar, araziyi ışık algılama ve  lidar olarak bilinen bir teknolojinin yardımıyla haritalandırdılar. Lidar görüntüleri, 810 mil kare (2,100 kilometrekareden fazla) bir alana yayılan Maya ovalarının havadan araştırmaları sırasında ele geçirildi .

Lidar arazi verilerinin analiz edilmesi aylar sürebilir. Burada gölgeli kabartma arazi (solda), alçak höyükler gibi önemli detayları gizleyebilir. Kırmızı rölyef-imaj haritası (ortada) gibi daha karmaşık görselleştirmeler, bu detayları açabilir. Ancak özellikleri tanımlamak ve sınıflandırmak için daha fazla analize ihtiyaç vardır (sağda). Üç resim de Tikal ve Uaxactun şehirleri arasında bulunan Dos Torres’in yerini göstermektedir.

Lidar teknolojisi, kalın orman bitki örtüsünden geçerek Dünya’nın yüzeyindeki harita özelliklerini gösterebildiğinden, duvarlar, yollar veya binalar gibi yeryüzündeki insan yapımı özellikleri belirlememizi sağlayan yer haritaları üretmek için kullanılırlar.

Lidar haritalandırması ile, Guatemala’da 12 ayrı alan araştırıldı, hem kırsal hem de kentsel Maya yerleşimleri bulundu. Araştırmacılar, izole evleri, büyük sarayları, tören merkezlerini ve piramitleri içeren görüntüleri inceledikten sonra, Klasik geç dönemdeki Maya ovalarında yaklaşık 11 milyon insanın yaşadığını belirlediler, MS 650’den 800’e kadar. Böyle bir insan topluluğunu doyurmakta oldukça güç olacaktır. Bu yüzden araştırmacılar dev tarım arazilerinin peşine düştüler.

Yapılan araştırmalar sonucunda, yaklaşık 362 kilometre karelik tarım arazilerinin yanı sıra bir başka 952 kilometre karelik tarım arazisi ortaya çıkarıldı. Buna ek olarak, lidar analizi, bir kısmı yoğun olarak güçlendirilmiş olan uzak şehirler ve kasabalar arasındaki ve bunların arasındaki 110 kilometrekarelik karayolu ağını ortaya çıkardı. Araştırmacılar, bu bulgular sayesinde Mayaların kent merkezleri arasındaki bağlantıları ortaya çıkardı.

Bir bütün olarak bakıldığında, teraslar ve sulama kanalları, rezervuarlar, tahkimatlar ve geçitler, Maya tarafından daha önce hayal edilemez bir ölçekte tüm manzaraları üzerinde yapılan şaşırtıcı bir arazi düzeni ortaya koyulmuş.

 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir