Yıldız Oluşum Fabrikası: Tarantula Bulutsusu

Tarantula Bulutsusu

Şili’deki Paranal Gözlemevi’nde çekilen bu fotoğrafta gördüğümüz olağanüstü görüntü 160.000 ışı yılı ötede olan Tarantula Bulutsu’suna ait en güzel görüntülerden. 1751 yılında Nicolas Louis De Lacaille tarafından keşfedilen bu yıldız doğum merkezi ve Macellan Bulutu’nun en önemli ve göz alıcı parçalarından. Bu bulutsu galaksimiz olan Samanyolu’nun da içinde bulunduğu kümenin içinde ki en büyük yıldız bölgelerinden biri. (Evrenin İlk Gökadalarını Samanyolu Galaksisi Çevresinde Tanımladılar)

Paranal Gözlem Evinde bulunan gökbilimciler Tarantula Bulutsu’su ve çok sayıda yıldız kümesini daha detaylı bir şekilde gözlemlediler. Diğer adıyla 30 Doradus olarakta bilinen bulutsu en parlak ve en enerjik yıldızları meydana geldiği yerdir. Tarantula Bulutsu’suna ilk bakıldığında mavi büyük yıldızlar göze çarpıyor olabilir. Ama aslında yakından çekilen fotoğrafta da gözüktüğü üzere mavi yıldızlardan daha çok Güneş benzeri ve turuncu, kırmızı cüce yıldızlarda bulunmakta. Burada hidrojen gazı kaynağından oluşan yıldızlar da var. Genç yıldızlar kızıl ötesi ışıklarıyla gazı iyonize edip kızıl hale gelmesini sağlıyorlar.

Bulutsunun çapı yaklaşık 300 ışık yılı büyüklüğünde. Ve epey büyük yıldız kümeleri ve bazı gazlardan oluşan devasa kabarcıklar da yer almakta. Üstelik bu yıldız kümeleri içerisinde Güneş’ten bile büyük yıldızlar yer almakta. Tarantula bulutsusu içinde bebek yıldızlar olduğu gibi yaşlı yıldızlarda yer almakta. Bunlardan biri Hodge 301’dir ve en az 40 yıldız süpernova olarak patlar ve etrafa gaz yayar. Bu kalıntılara örnek SNR N157B dir ve NGC 2060 yıldız kümesini çevreler.

Tarantula Bulutsu’sunda birbirine çok yakın yıldızlardan oluşan bir küme bulunmaktadır. Hatta yıldızlar birbirine o kadar yakındır ki tek bir yıldız gibi gözükebilir. Bu bulutsu bize Orion Bulutsu’su kadar yakın olsaydı gökyüzünün neredeyse yarısını kaplardı. Sanırım bu da harika olurdu.

You may also like...