JÜPİTER’İN DIŞ KABUĞU ALTINDA EŞİ GÖRÜLMEMİŞ GÖRÜNTÜLER

NASA’nın Jüpiter’e verdiği Juno misyonunda yer alan JIRAM cihazı tarafından toplanan verilerden elde edilen bu kompozit görüntü, gezegenin kuzey kutbundaki merkezi siklonu ve onu çevreleyen sekiz siklonu göstermektedir.

NASA’nın 2011 yılında başlattığı Juno misyonu, 2016 yılında Jüpiter’e ulaştı. Her 53 günde bir Jüpiter gezegeninin yakınına ilerleyen Juno Uzay Aracı, gezegenin yapısını, aurasını ve manyetik alanını araştırıyor bizlere bilgiler gönderiyor. Son gönderdiği muhteşem ötesi görüntünün ne olduğunu gelin hep birlikte inceleyelim.

Jüpiter’i incelemek nasıl var olduğumuza, Güneş sisteminin nasıl meydana geldiğine dair bilgiler verir bizlere. Çünkü Jüpiter ile Güneş’i oluşturan bileşenler birbirine çok benziyor. Güneş sistemimizde de oluşacak ilk gezegenin Jüpiter olması çok muhtemel. Ve bu bilgilere bakarak aranan temel cevap “Nasıl var oldukları?”.

Juno sondası Jüpiter’in kuzey kutbunda, dış atmosfer katmanının 3 km derinliğinden inanılmaz görüntüler gönderdi bizlere, bu görüntüler de alçak basınçlı rüzgarların oluşturduğu siklonlar yer alıyor. Görüntüde görünen bir siklon ve çevresinde oluşmuş diğer sekiz siklonu görüyoruz.

Bir girdabın etrafında 220 kilometre hızla dönen bu jet akımlarının kuzey kısmı Napoli, İtalya ve Newyork şehirleri arasındaki mesafe kadar geniş. Güney kısmındakiler ise daha geniş ve süratli. Ayrıca bu siklonlar 3 dünya kütlesini oluşturacak kadarda büyükler. Bu kıyaslamayı yaparken Dünya’nın atmosferin, Dünya kütlesinin milyonda birini oluşturduğunu unutmamakta fayda var.

Tüm bu sonuçlar ışığında Jüpiter’i daha iyi anlıyor, tek bir parça halinde hareket ettiğini biliyor, merkezi kısmının gazdan değil sıvıdan oluştuğunu anlıyoruz. Gelecekte yapılacak yeni keşifler de nasıl var olduğumuza karşılık bizlere daha iyi fikirler sunacak.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, sağlıcakla kalın.

Fotoğraf kaynağı: NASA / JPL-Caltech / SwRI / ASI / INAF / JIRAM 

Araştırma kaynağı: Southwest Araştırma Enstitüsü

Dergi Referansları: L. Iess, WM Folkner, D. Durante, M. Parisi, Y. Kaspi, E. Galanti, T. Guillot, WB Hubbard, DJ Stevenson, JD Anderson, DR Buccino, L. Gomez Casajus, A. Milani, R. Park, P. Racioppa, D. Serra, P. Tortora, M. Zannoni, H. Cao, R. Helled, JI Lunine, Y. Miguel, B. Militzer, S. Wahl, JEP Connerney, SM Levin, SJ Bolton.

You may also like...