Mısırda Dünyanın En Eski Peyniri Bulundu

Zaman peynirlerin lezzetini arttırır, peki M.Ö 13. Yüzyıldan kalmış olan bir peynirin tadı sizlere nasıl bir çağrışım uyandırıyor?

Mısırda bulunan dünyanın bilinen en eski peynirinin macerasını dinleyin.

M.Ö. 13. yüzyılda Mısır’da Memphis’in belediye başkanı olan Ptahmes’in mezarı ilk olarak 1885 yılında ortaya çıkarılmıştır. Sürüklenen kumların altında kaybedildikten sonra 2010 yılında yeniden keşfedilmiştir ve arkeologlar birkaç yıl sonra sahada kırık kavanozlar buldular. Kavanozun içinde beyazımsı bir kütle ve yanı sıra içeriğini korumak için tuval bir kumaş ile sarılıydı. Enrico Greco ve meslektaşları bu cismin kimliğini bulmak için analiz etmeye başladılar.

Numuneyi çözdükten sonra araştırmacılar protein bileşenlerini saflaştırdılar ve sıvı kromatografi ve kütle spektrometresi ile analiz ettiler. Bu tekniklerle tespit edilen peptitler, numunenin inek sütü ve koyun veya keçi sütü ile yapılan bir süt ürünü olduğunu göstermektedir. Kanvas kumaşın, bunun bir sıvıdan ziyade bir katı madde içermek için uygun olduğunu ve diğer spesifik belirteçlerin olmaması, süt ürününün katı bir peynir olduğu sonucunu desteklemektedir.

Gıda örneğindeki diğer peptitler, bulaşıcı bir hastalığa neden olan  Brucella melitensis bakterisi olduğunu göstermektedir. Bu potansiyel olarak ölümcül hastalıktır. Hayvanlardan insanlara, tipik olarak pastörize edilmemiş süt ürünlerini yemekten geçer.

Referanslar: Enrico Greco, Ola El-Aguizy, Mona Fouad Ali, Salvatore Foti, Vincenzo Cunsolo, Rosaria Saletti, Enrico Ciliberto. Proteomic Analyses on an Ancient Egyptian Cheese and Biomolecular Evidence of Brucellosis.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir