Dna’ya Küçük Bir Bakış

1953’te İsviçreli biyolog Johannes F. Miescher tarafından keşfedilen DNA (Deoksiribo Nükleik Asit) hücre, çekirdek ve kromozomdan oluşur. Bir insanda 23 çift kromozom bulunur. DNA bir ip merdiveni anımsattığı için buna çift sarmal denir. Ve bu merdivenin basamakları adenin, guanin, timin, stozin adlı baz çiftlerinden oluşur. Hücrelerimizin hepsinde aynı DNA bulunur fakat yetişkin kırmızı kan hücrelerinde bulunmaz. Üreme hücrelerinde ise yarısı kadar DNA bulunur. Şimdi Kromozomlarımızın hepsinin eklenip büyük ve tek bir DNA oluşturduğunu düşünelim. Bu DNA’ya ise genom denir. Biz insanlardaki genomun boyutu yaklaşık 1 metredir. İnsan genomu hakkında 1990-2003 yılları arasında 13 yıl boyunca süren araştırmalar sonunda insanın gen dizilimi bulunmuştur. Günümüzde ise bu bu dizilimi bulmak yalnızca 3 gün sürüyor. Bundan 20 yıl önce bir insanda 80.000-100.000 arasında gen olduğu kanısındaydık.Fakat şimdi 19.000 kadar gene sahip olduğumuz biliniyor. (Antik Dna Nedir?)

DNA hakkında 5 ilginç bilgi:

1) Mitokondriyal DNA bizlere yalnızca annemizden aktarılır. Çünkü mitokondri yumurta hücresinde bulunur. Fakat sperm de bulunmaz. Bunun sebebi mitokondri spermin kuyruk kisminda yer alır, ve yumurtalığa ulastiginda kuyrukla birlikte mitokondri de ayrılmış olur.

2) DNA nesli tükenmekte olan hayvanları belirlemek için de kullanılır.

3) DNA için en önemli maddelerden biri fosfordur. Fakat Nasa’da bilim insanları arsenik kullanan bir bakteri de keşfetmişlerdir.

4) İnsan genomunun %8’i vücudumuzla bütünleşmiş virüslerden oluşur.

5) Eğer vücudumuzdaki tüm DNA’ları birleştirirsek Dünya ile Pluto arasındaki kadar mesafe yani 10 milyar mil eder.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir