Dünyanın En Şanssız Hayvanı: Pangolin

Dünya üzerinde bulunan ve belkide adını hiç duymadığınız muhteşem canlılardan biridir pangolin.

Asya ve Afrika’da yaşayan pangolinlerin Dünya üzerinde 8 türü bulunuyor. Bu canlılara ilginç görünümlerini veren ise vücutlarının keratin pullarla kaplı olması.

Pullu memeli pangolinlerin bazı türleri kazdıkları çukurlarda, bazı türleri ağaç kavuklarında yaşıyor. Gündüzleri uyumayı tercih eden bu hayvanlar geceleri oldukça aktif çalışıyor. Tek bir doğumda 1-3 arası yavru Dünya’ya getiren pangolinlerin yavrularını yetiştirmesi ise iki 2 yılı buluyor.

Pangolinler etleri ve pulları için sürekli avlanıyor. Bu yüzden de nesli tükenmekte olan hayvan listesinde adı bulunuyor. Geleneksel Çin tıbbında  kanser tedavisi için pulları kullanılıyor. Oysa pangolinin pulları keratinden oluşuyor. Pangolinleri öldürmek yerine kendi şaçlarını yada tırnaklarını yeseler aynı etkiye neden olurdu. Zira insan tırnağı ve şaçında keratin bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde, Çin’de 3.1 ton pangolin pulu yakalandı. Bu da tam 7500 pangolinin öldürüldüğü anlamına geliyor. Pangolin pullarının kilosu karaborsada 700 dolara satılıyor. Eğer Geleneksel Çin Tıbbı için pangolinlerin öldürülmesi sürdürülürse bu güzel ve çok ilginç görünümlü canlılar çok yakın zamanda bu Dünya’yı bizlerle paylaşamayacaklar.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir