Hipnoterapi ve Hipnoz Nedir? Hipnoz Türleri

Kişi zengin olsun, yoksul olsun, hastalığı iyileştiren de mutsuzluğu mutlu kılan da zihindir. (Edmund SPENCER)

Hipnoz nedir?

Hipnozun tedavi amacıyla kullanımına hipnoterapi denir. Bu tedaviyi yapan kişi hipnoterapist veya hipnologdur. Gayret göstererek bu ilmi öğrenen herkes hipnozitör olabilir ancak hastalıkların tedavisinde kullanılmasını sadece hekimler gerçekleştirebilir.

Hipnoz ve türleri

Hipnoz Yunan mitolojisinde uyku tanrısının adıdır. Hypnosis kelimesinin anlamı; bir kişinin telkin yoluyla geçici emrine alarak, söylediği telkinleri kabul edilebilir hale sokma halidir. Hipnoz altında bulunan bir kişi objektif kriterlerini kaybeder. Toplum içindeki sosyal rolü ile uyuşmayan kabulleri ve hareketleri rahatlıkla yapabilir. Hipnozun bazı çeşitleri vardır, bunlar:

  • Heterohipnoz
  • Otohipnoz
  • Hipnoza benzeyen durumlar
  • İlaçla hipnoz

Bunları açıklayacak olursak:

Heterohipnoz

Bir hipnozitörün bir kişiyi veya bir topluluğu çeşitli teknikler kullanarak hipnotize etmesidir.

Otohipnoz

Kişinin herhangi bir yardımcıya ihtiyaç duymadan kendi kendisini hipnotize etmesi halidir.

Hipnoza benzeyen durumlar

Yol veya direksiyon hipnozu

Her türlü tekdüze uyaran insanı hipnoza sokmada önemli rol alabilir.(Saatin saniye kolunun hareketi, musluktan su damlaması, kişinin belirli periyotlarla horlaması örnek verilebilir.) Yorgun ve uykusuz olmak özellikle direksiyon başında hipnoza yol açabilir. Uzun ve virajsız yollarda kazaların olmasını bu şekilde açıklayabiliriz. Yoldaki kesik çizgilere veya yol kenarındaki bazı işaretlere sürekli bakıldığında hipnoza girilmesine neden olabilir. Uyumaya çalışırken koyun saymaya benzetebiliriz.

Televizyon hipnozu

Hipnoza girmekte temel nokta dikkatin belirli bir şeye yoğunlaşması ve bunun dışındaki uyaranları algılamaması halidir. Örneğin çok önemli bir konuşmayı dinlerken, milli maçı seyrederken evdeki birinin size seslenişini işitmeyiz. Bu hipnoza benzeyen bir durumdur. Beyin korteksimiz (kabuğumuz) dışarıdan gelen uyarıları inhibe etmekte ve şuurumuz sadece seyrettiğimiz şey için çalışmaktadır.

Televizyon hipnozu

Annenin selektif hipnozu

Bir anne uyurken sizin seslenişinizle uyanmayabilir ama kendi bebeğinin ağlama sesi ile uyanabilir. Bu tamamen bilinçaltımızı şartlandırmamıza bağlı olarak gelişen selektif bir hipnoz halidir.

İlaçla hipnoz

Hipnoza dirençli vakalarda ilaçla hipnoz kullanılmaktadır. Daha çok siyasal ve sosyal medikal amaçlarla kullanılır.

Bir kişi neden hipnotize edilmeyi ister?

Elbette bunun birçok sebebi vardır. Sebebe göre kişinin hipnotize olabilme imkanı değişmektedir. Hasta olanlar, merak edenler, hipnotize edilemeyeceğine inanarak bunu ispatlamaya çalışanlar, araştırma isteğine olumlu cevap verenler, bazı yeteneklerini arttırmak isteyenler hipnotize edilmeyi isterler.

 

Bir hipnoz örneği:
http://m.uzmantv.com/hipnoz-nasil-yapilir

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir