Ejderhalar Gerçek mi?

Ejderhalar toplumların yarattığı inanılmaz varlıklardır. Dünyanın en batısından en doğusuna kadar tüm kültürlerde bu mitolojik ejderha kavramı yatar. Ve halen daha bu mitolojik varlıklar, romanlarda, masallarda, televizyon ve sinema ekranlarında popüler bir şekilde yayınlanmaya devam ediyor. Bazı kişilerde bu ejderha masalına inanmak istiyor ya da inanıyor. Sonuçta ihtişamlı ve ağzından ateş çıkaran bir yaratığa kim hayranlık duymaz? Tabii ki bizi küle çevirmediği sürece. 

Ejderhalar Gerçek mi?

Ejderhaların Özellikleri

Ejderhalar genellikle güçlü ve korkutucu tasvir edilir. Bazı ejderha tiplerinin kanatları vardır, bazıları da kanatsızdır. Bazıları ateş püskürtür, bazıları ise bu özellikten mahrum bırakılmıştır. “Ağızlarından hortum gibi ateş çıkarmayan ejderha tasviri mi olur?” demeyin, bazı kültürlerde bu şekilde. Günümüzün kurgusunda ise bazı ejderhalar su altında yaşamlarını sürdürürken bazıları da mağaralarda ve dağlarda yaşamaktadır. 

Ejderhaların Tarihi

Ejderhaların çıkış tarihi tam olarak saptanmış olmasa da, tahmin edilenden uzun ve zengin olduğunu biliyoruz. 

Ejderhalar, Sümerler ve Eski Yunanlılar tarafından tanımlanan canlılardır. Bu tip medeniyetler bu yaratığı hayatlarında yer vermişlerdir. Onlara göre ejderhalar bazen korkutucu ve tehlikeli yaratıklar olarak tanımlanırken bazı dönemlerde de koruyucu ve yararlı olan egzotik hayvanlar olarak tasvir edilmiştir. 

Bazı eski kültürlerde bu tip inançların olması her zaman tuhaf karşılanır. Çünkü kafalarında yarattıkları bu canlı için esin kaynakları ne olmuştur hep düşünülür. Örneğin bizler bir ejderhayı, günümüzün fosil kaynaklarına bakarak dinozorlardan ilham alabiliriz. 

Bilim insanlarına göre ejderha tasviri  orta çağda inançlar doğrultusunda ortaya çıktığı yönündedir. Çünkü o dönemlerin cehennem betimlemesi bu canlılara oldukça uyuyor. Orta çağda sanatçı Bosch’un; Cehennemden çıkan duman ve alevlerle dolu bir canlının ağzı tablosu gibi. 

Dinlerde Ejderhalar

Ejderha tasviri 3 kutsal kitap arasından en çok Hristiyanlıkta karşımıza çıkıyor. Kendi kültürümüze sonradan yer edinmiş İslam inancına dair bu konuda pek birşey bulamadım. Hristiyanlığa göre ejderhalar şeytanı temsil ediyordu. Ve Ortağ Çağ’da ejderhalar hakkında duyulan her şey muhtemelen İncil’den geliyordu. Birçok Hristiyan gerçekten ejderhaların varolduğuna inanıyordu. 

Hristiyanlıkta ejderha, Amos’un kitaplarında anlatılan bir deniz canavarı biçimindeki devasa bir yaratık olan Leviathan’ın betimlemesi gibidir. Azizler ve tanrıçalar kötülüğe karşı mücadele vererek şeytan ve ejderhalar ile savaşıyordu. 

Katolik inancına göre ejderha avcısı olarak bilinen Aziz George, bir kasabaya geldiğinde korkunç bir ejderha tarafından tehdit ediliyor. Aziz George korkusuz bir şekilde haç işaretini ejderhaya doğru tutuyor ve onu oracıkta öldürüyor. Evet tabii ki doğruluk payı bulunmuyor ama yine de bu bilgileri paylaşmak istedim. Güzel bir masal hakkında fikrimiz olmuş oldu. 

Kaynak:

WorldAtlas

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir