Son Buzul Çağının Başlangıcında Bir Süpernova Patlaması Okyanus Canlılarını Öldürmüş Olabilir Mi?

Yazı Özeti: 2.6 milyon yıl önce son buzul çağının başlangıcında Dünya’dan 150 ışık yılı uzaklıkta gerçekleşmiş olan bir süpernova patlaması Dünya okyanuslarında ki canlı nesli öldürmüş olabilir. Okul servisi büyüklüğünde bir köpekbalığı da buna dahil. 

Yakınımızda gerçekleşmiş bir süpernova kalıntısı.
Telif: NASA

Yaklaşık 2.6 milyon yıl önce, tarih öncesi bir dönem olan pleistosen zamanında Dünya semalarına bir ışık demeti yavaş yavaş parlamaya başladı. Hatta haftalarca belki de aylarca orada varlığını sürdürdü. Tahmin edeceğiniz üzere gerçekleşen bu doğaüstü olay bir süpernova patlamasaydı. Bilim insanlarının araştırmasına göre; bu patlamadan yüzlerce yıl sonra Dünya’ya ulaşan kozmik enerji, iklim değişikliğine sebep olmuş, büyük okyanusta yaşayan canlıları kitlesel bir yok oluşa sürüklemiş olabilir.

Kansas Üniversitesi’nde fizik ve astronomi profesörü Melott, yaklaşık 15 yıldır bu araştırmaları yaptığını ve bu süpernova patlamalarının Dünya’yı etkilemesinin çok muhtemel olduğu belirterek;

“Artık kanıtımız var. Patlamanın bize olan uzaklığını hesaplayabiliyor, Dünya’yı ne şekilde etkileyeceğini daha iyi biliyor, bu tür spesifik olayları karşılaştırabiliyoruz” diyor.

Megaladonun Ölümü

Süpernova patlaması sonrasında Dünya’ya ulaşan kozmik ışın dalgaları, radyasyon ve mutasyonlar sebebiyle okyanusta yaşayan canlıları öldürmüş olabilir. Belki de 2.6 milyon yıl önce büyük köpek balığı Megaladon neslinin tükenmesinde bu supernovanın etkisi olabilir. Bizim megaladon hakkında bir diğer yazımızı okumak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Bu yeni gelişmeyle birlikte megaladon neslinin neden tükendiğine dair elimizde bir teori daha bulunmuş oluyor.

Bu güçlü teorinin en belirgin kanıtlarından birisi büyük okyanusun tabanında 2.6 milyon yıl önce derin uzaydan dünyamıza ulaşan radyoaktif tozların tespit edilmiş olmasıdır. Yani 2.6 milyon yıl önce son buzul çağının girmesiyle Dünya üzerine yağmur gibi demir yağmış diyebiliriz.

Süpernova patlaması sadece gökyüzünde en parlak görünüme sahip olan bir patlamayla sınırlı kalmadı, kitlesel yok oluşlarında en büyük nedeni olmuş olabilir. Dünya bu zamana kadar 5 büyük kitlesel yok oluşa şahit oldu, bu zamana kadar ise diğer kitlesel yok oluşlar süpernovalar ile bağdaştırılmadı. Belki 6. kitlesel yok oluş yakınımızda gerçekleşen bir süpernova patlaması ile gerçekleşir. Ve bir süpernova patlamasına karşı yapabileceğimiz bir şey hala bulunmuş değil.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir