Evrim Hakkında Bilinen Beş Yanlış

Biz bilimi ve bununla beraber evrim teorisini savunanlara gelen klişe ve içinde alaycı bir tavır içeren sorulardan biridir; “İnsanlar maymunlardan evrimleştiyse neden bu gün ki maymunlar insana dönüşmüyor?” sorusu. Ya da lise de öğretmenimizin dediği gibi “Evrim gerçek olmaktan ziyade sadece bir teori, neden bunu konuşalım?” gibi klişeler alır başını gider.

Evrim teorisi hakkında bilinen beş yanlış.

Bu tür sorunsalların nedenini açıp bir okumama zahmetine veriyorum ben. Yoksa 150 yıl önce kanıtlara dökülmüş, bilim camiasında gerçekliği tartışılmayan bir konu neden bu kadar itile kakıla dursun? Belki de bu soruları soran kişiler bilimsel sınıflandırma da insanların maymunlar arasında yer aldığını dahi bilmiyor, evet bizler en yakın akrabamız olan şempanzeler ile aynı kategoride kuyruksuz maymun olarak yer alıyoruz. Tüm bunlara rağmen nüfusun büyük bölümü hala bu teoriye şüphe ve kinle bakıyor. Bu durumda çok nedensiz. Şimdi “evrim sadece bir teoridir” klişesi ile devam edelim.

1.Sadece Bir Teori

Evet, bilim insanları bunu “evrim teorisi” olarak nitelendiriyor. Fakat bu nitelendirme kabul görmüş bilimsel bir duruştur. Hepimiz yer çekimi kuramı kabul ediyoruz. “Teori” terimi ise yer çekimi kuramında bir elma elinizden düştüğü an neden aşağı düştüğünü açıkladığı için kullanılır. Fakat ne olursa olsun elmanın yere düşeceği konusunda hiçbir belirsizlik söz konusu değildir.

Her ne kadar gündelik konuşmada “teori” kelimesini kullanmış olsak bile, bilimsel teori; yasaların, çıkarımların ve test edilmiş hipotezlerin üzerinde yer alan yönlerinin iyi bir şekilde açıklamasıdır. Kanıtlar ve gözlemler ile sonuca varılır. 

2.İnsanlar Maymunlardan Türemiştir

İnsanlar benim soyum olamaz, ortak ata olur: 🙂

Hayır! Senin büyük-büyük-büyük-büyük atan bir maymun değildi. Fakat bu yine de kıllı ve maymunumsu bir canlı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Evrim teorisi bizlere maymun türleri ile ortak bir atadan geldiğimizi gösterir sadece ve evet mevcut türler arasında en yakın akrabalarımızdır. Zaten aynı dönemde yaşamış olduğumuz için bir şempanzenin soyundan gelme şansımız bulunmuyor. Fakat istisna türler gösterilebilir ve bu çok nadirdir.

3.Doğal Seçilim Akıllı Bir Sistemtir

Çevreye mükemmel şekilde adapte olamayan bir çok organizma mevcut. Örneğin köpek balıkları, yüzme eylemlerini kontrol edecek bir gaz mesanesi bulunmaz, yani bir dalgınlık anında okyanusun dibine çakılmaları çok muhtemeldir. Peki bu evrim teorisini çürütür mü? Hayır, hem de hiç değil. Doğal seçilim rastgele diyebileceğimiz bir şekilde mevcut olanın en iyisini ortaya koymaya çalışır sadece. Tüm canlıları tek bir süper yaratığa bilerek dönüştürmez.

İnsanların fotosentez yapması muhtemelen süper ötesi olurdu. Bu sayede Güneş altında durarak açlığımızı giderir, bol bol enerji üretirdik. Fakat fotosentez için gerekli olan yetenek hayvan türlerinde gerçekleşmemiştir. Bu durumda önemli olan en iyi seçeneğin seçilmesidir. Mükemmel olmasa bile çevrelerine son derece uyum sağlayan inanılmaz çeşitliliğe sebep olur.

4.Evrim Karmaşık Organları Açıklayamaz

Darwin

Bunu genelde yaratılışçı bir düşünce taşıyan kişiler öne sunar. Ve içi boş olan, bu konuda hiçbir araştırma yapılmadan sarf edilmiş bir sözdür. Evet gözlerimiz şu an olabildiğince mükemmel bir kabiliyete sahip. Darwin’de gözün,farklı işlevlere sahip organların kökeni olabileceğini savunmuştu. Hatta bu fikir Işık  algılama organlarını araştıran araştırmacılar tarafından doğrulanmıştır. Işığın algılanmasına izin veren organlar tam bir vizyon sunmasa bile, doğal seçilim tarafından geliştirilebilir. Örneğin salyangoz ve solucanların ışığı algılayabilen organları, onların karanlıkta ya da aydınlıkta olup olmadıklarını anlamalarına yardımcı olur.

5.Din Evrimle Bağdaşmaz

Evrimin Yaşamın kökenine dair bir teori olmadığını açıkça belirtmek gerek. Evrim türlerin zamanla nasıl değiştiğini açıklayan bir teoridir. Pek çoğunun aksine evrim ve dinler arasında çok az bir çatışma vardır. Zaten bilimin dinle işi olmaz, o sadece gerçeği anlatır, hiçbir şeye uyarlama kılıfına kendini sokmaz. Örneğin Papa Francis geçtiğimiz günlerde evrim inancının Katolik inancına aykırı olmadığını dile getirdi. Türkiye’de ise evrimi savunan pek çok hoca mevcut. Bunu din karşıtı gösterenler ise muhtemelen evrim hakkında tek bir makale bile okumamış insanlardır. İşin bu kısmını yorumlamak bizi aşar biz sadece bilimin getirisine ve elimize hangi malzemeyi verdiğine bakarız.

Bilimle ve sevgiyle kalın..

Kaynak:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir