Strep Boğaz: Belirtileri ve Tedavisi

Strep boğaz, farenjit veya streptokokal farenjit olarak da bilinir. Streptococcus pyogenes veya Group A Streptococcus’un (GAS) bakterilerinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Streptokokal farenjit oldukça bulaşıcıdır, burun salgıları ve tükürük ile yayılabilir. Enfeksiyon en sık 16 yaşından küçük çocukları etkilemekle birlikte kış ve ilkbahar mevsimlerinde oldukça sık görülür.

Strep boğaz enfeksiyonuna neden olan Streptococcus pyogenes bakterilerinin fotomikrografisi.

Komplikasyonları

Strep boğaz enfeksiyonu bulaşıcı bir hastalıktır, başka bir hasta bireyin öksürük ve hapşırmalarından kolaylıkla size bulaşabilir. Enfeksiyon kendi halinde tehlikeli değildir ancak tedavi edilmezse çok kötü bir hal almaya başlayabilir. Eğer enfeksiyon tedaviye başlamadan 2 gün içinde düzelmezse başka bir enfeksiyonun varlığı ortaya çıkabilir, hatta strep bakterilerinin boğazın dışındaki diğer bölgelere yayılmasına sebep olabilir. Tedavi edilmeye başlanmadığı sürece sinüsler ve bademciklere dahi bulaşabilir. Çok ilerlediği taktirde orta kulağa, kana ve derinize de bulaşabilir.

Belirtileri

Enfeksiyonun belirtileri tipik olarak bakterilere maruz kaldıktan birkaç gün sonra ortaya çıkar. En sık görülen semptom boğaz ağrısıdır. Ayrıca yutmada güçlük, lenf düğümleri ve bademciklerde şişme durumu hissedebilir. Bazı kişilerde karın ağrısı, kusma, yorgunluk veya baş ağrısına da sebebiyet verebilir. Bu belirtiler harici bademciklerin üstünde beyaz döküntüler de görülebilir.

Strep bogaz belirtileri

Strep Boğaz Hastalığında Tanı ve Test

Strep boğaz hastalığını tespit etmek için fiziksel kontroller önde gelir. Doktorunuz boğaz içinde kızarıklık ve şişlik olup olmadığına bakacaktır. Ardından kontroller sırasında doktorunuz baş ağrınız olup olmadığını size soracak, enfeksiyon nedeniyle lenf düğümleriniz de büyüme olup olmadığını kontrol edecektir.

Birçok bakteri boğaz ağrısına sebebiyet verdiği için, doktorunuz bademciklerinizi daha çok inceleyecek, boğaz kısmınıza bakacaktır. Ayrıca bakteriler için laboratuvar testide yapabilir. Journal of Internal Medicine dergisinin Aralık 2009 sayısında yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar bakterilerinin yüzde onluk bir kısmının boğaz ağrısına sebep olabileceğini tespit ettmiştir.

strep boğaz tanısı

Tedavi ve İlaç

Enfeksiyon herhangi bir tedavi olmaksızın temizlenebilir ve kendiliğinden yok olabilir. Ama her zaman bir uzmandan yardım alınmalıdır, çünkü bazı bireylerde enfeksiyonun etkisi sert hissedilebilir. Dahası strep boğaz enfeksiyonu tedavi edilene kadar bulaşıcı bir hastalıktır.

Doktorlar tipik olarak bu enfeksiyonu tedavi etmek için penisilin veya amoksisilin ilaçlarına reçetelerinde yer verirler. Ancak penisiline alerjisi olan bireyler onun yerine yeni nesil antibiyotiklerden kullanabilirler. Bunlar arasında sefaleksin, eritromisin ve azitromisin bulunur. Bu antibiyotiklerin hepsi strep bakterilerini öldürür, semptomları hafifletir ve bireyin hasta olduğu süreyi azaltır. Doktorlar bunlara ek olarak ağrı kesiciler ya da ateş düşürücü ilaçlarda yazabilir.

Bu ilaçlara ek olarak strep boğaz enfeksiyonuna yakalanmış olan bireyler bol bol dinlenmeli, su içmeli, boğazı tahriş edecek kimyasallardan ve ortamlardan uzak durmalıdır. Bazı insanlar strep boğaz enfeksiyonuna çok daha fazla yakalanmaya meyillidir. Doktorlar bu tür durumlarda bademciklerin alınmasını önerebilir.

Bu makale bilgilendirme amacıyla yazılmış olup hiçbir tıbbi tedavi yöntemi önerisinde bulunmaz. Yazının kaynakları hemen altta yer almaktadır. 

Kaynaklar:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir