Yapay Sensörler İnsan Dokunma Duyusunu Taklit Edebilir

Bir grup araştırmacı, insan cildi gibi cisimlerin, pürüzlülük seviyesini, sıcaklığını ve sertliğini hissedebilen yapay bir sensör geliştirdi. Bu geliştirilmiş olan sensör dokunduğunu çok daha iyi algılayabilen, aşırı hissetme ve kavrama duyusu olan yapay zeka destekli robotlarda kullanılabilir.

Hiç şüphe yok ki bilim ve teknolojide en popüler olan insan duyularını taklit edebilme yeteneğine sahip olan mühendislik araçları üretmektir. Bunlardan en önemlisi ise dokunma duyusudur. Çünkü insanlar bir noktanın basınç, sıcaklık, gerginlik, sertlik gibi fiziksel özellikleri algılamakla kalmaz, pürüzlülük, pürüzsüzlük, ağırlık gibi psikolojik parametreleri de dokunma duyumuz sayesinde saptarız. Hassas yüzey tespitinde dokunma ile ilgili psikolojik hisleri çoğaltmak için ilk adımdır.

Bu sorunu çözmek için, DGIST araştırmacıları ASML Kore, Dongguk Üniversitesi-Seul, Sungkyunkwan Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları bir araya geldi. Yüksek doğrulukta yüzey dokularını ölçebilen bir cihaz geliştirdiler. Sensör, piezoelektrik malzemelerden, uygulanan basınca bir cevap olarak elektrik gücü üretebilen yüksek derecede hassas olan malzemelerden yapıldı. Oluşturulan bu materyal cildimize çok benzer özellikleri taşımaktadır.

Yeni geliştirilmiş olan sensörün, yapay sensörlere göre çeşitli avantajları vardır. Öncelikle 2 farklı şekilde cisim tanımasını yapabiliyor. Bunlardan biri sabit dokunarak diğeri ise o cisim üzerinde kayar hareketler çizerek. Bu da insanların cisimleri taklit etmede kullandıkları yöntemler ile birebir uyuşuyor; ya sabit dokunur, ya da parmak uçlarımızı nesnenin üstünde gezdiririz.

Araştırmacılar geliştirilen bu sensörü test etmek için farklı şekiller denediler. Sensörün yüzeyine üçgen ya da kubbe şeklindeki damgaları basarak sensörleri test ettiler. Ayrıca sensörün derinlik ve sertlik ölçümlerini yapabildiğini anlamak üzere yumuşak malzemeler yereştirdiler. Böylece sensörün üç boyutlu algılama yeteneğini de test etmiş olacaklardı. Sonuçlar, sensörün yüksek uzaysal çözünürlüğe sahip olduğunu ve genişlik ve zift gibi belirli nesnelerin yüzey özelliklerini yüksek doğrulukla tespit ettiğini göstermektedir. Bunlara ek olarak sensör şu noktada çok gelişmiş olsa bile her üç boyuta sahip karmaşık yapıları tam olarak tespit edemez.

Gelecekte bu çalışmalar, robotlar ve telefonlar üzerinde geliştirilerek bu cihazların yeteneklerini ve kullanılabilirliğini artırabilir.

Kaynak:

Science Daily

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir