Suçiçeği ve Zona Nedir? Belirtisi ve Tedavisi

Suçiçeği vücudun her yerinde kaşıntılı ve kırmızı kızarıklıklara neden olan bulaşıcı ve viral bir hastalıktır. 15 yaşından küçük çocukların bu hastalığa yakalanma ihtimalleri daha yüksektir, fakat 15 yaş üstü gençlere ve yetişkinlere de bu hastalık enfekte olabilir. Suçiçeği  oldukça bulaşıcı bir hastalıktır, hasta birey, sağlıklı bir bireye temas yoluyla da bulaştırabilir. Eğer bu kişi daha önce hiç aşı olmamış ya da suçiçeği hastalığı geçirmemişse öksürük ya da hapşırma ile de bulaşabilir.

Belirtileri ve Nedenleri

Suçiçeği, herpes virüsü ile ilgili olan varicella-zoster virüsünden kaynaklanır. Bu hastalık üç aşamadan oluşmaktadır. İlk evre küçük, kaşıntıl kızarıklar ile başlar. Sonraki evrede bu kızarıklar içi su dolu kabarcıklara dönüşür. Son evrede ise bu kabarcıklar üstünde kabuklanmalar oluşur, beraberinde kuru öksürük, baş ağrısı, mide bulantısı , ateş ve iştahsızlık getirir.

Bu küçük yumrular ilk başta  2 ila 4 gün arasında karında çıkmaya başlar. Şekil tarifi olarak içi su dolu kabarcıklara ya da bir gülün üstünde ki terlere benzetilebilir.

Çocuklar genellikle herhangi bir önemli sorun olmaksızın suçiçeği geçirirler. Bununla birlikte bu hastalığı hamile kadınlar, daha önce aşılanmamış veya daha önce virüsü vücuduna almamış yenidoğanlar, gençler, yetişkinler, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ve cilt rahatsızlığı olan kişiler için daha şiddetli semptomlara neden olabilir.

Ciddi komplikasyonları olan kişilerin hastaneye gitmesi gerekebilir. Suçiçeği rahatsızlığında nadiren de olsa hastane ortamı bakımı gerektirebilir, ölümcül bir hastalığa da dönüşebilir. Neyse ki, 1995 yılında aşı uygulamasının başlamasından bu yana, hastanede yatışlar yaklaşık yüzde 90 oranında azaldı ve az sayıda ölümcül suçiçeği vakası görüldü.

Suçiçeği geçirmemiş olan gebeler, özellikle hastalığın enfekte olduğu kişilere  karşı dikkatli olmalıdır. Komplikasyonlara daha duyarlı olan diğer kişiler ise bebekler, ergenler, yetişkinler ve hastalık ya da ilaçlar nedeniyle zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişilerdir.

Tanı ve Testler

Su çiçeği tipik olarak sadece görünür semptomlarla teşhis edilir. Bununla birlikte, tanıyı doğrulamak için bir kan testi de yapılabilir. Amerikan Klinik Kimya Derneği’ne göre, doktorlar ayrıca hamile anneler, yenidoğanlar, organ nakilleri geçirecek kişiler ve HIV veya AIDS hastaları için de testler yapabilirler. Testler, kişinin yeni bir enfeksiyon geçirip geçirmediğini veya hastalığa karşı bağışık olup olmadığını belirleyebilir.

İki ana test tipi vardır: antikor testi ve viral test. Antikor testi, bir enfeksiyona yanıt olarak salınan IgM antikorunu arar. Antikor testi ayrıca su çiçeği için uzun süreli bağışıklık olan IgG antikorunu da araştırabilir. Viral test ise, Amerikan Klinik Kimya Derneği’ne göre, bir örnek üzerinde DNA’yı test ederek veya enfeksiyonu görselleştirmek için bir mikroskop kullanarak, bir sıvı numunesini kabarcıklardan toplamayı içerir.

Tedaviler ve İlaçlar

Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, Aspirin, su çiçeği olan kimseye asla verilmemelidir çünkü ilaç, Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre organ hasarı oluşturan Reye sendromu olarak adlandırılan ölümcül bir duruma neden olabilir. Asetaminofen (Tylenol) veya ibuprofen (Advil veya Motrin) almak, suçiçeği ile ilişkili ateşi hafifletmeye yardımcı olabilir.

Ayrıca yardımcı olabilecek birkaç ev çaresi vardır:

  • Kalamin losyonu uygulamak
  • Dinlenme
  • Ağızda veya çevresinde olabilecek suçiçeği yaralarını tahriş etmeyen yiyecekler yemek
  • Skarlaşmaya neden olabilecek çizilmeleri önlemek için eldiven giymek

Zona Hastalığı

Daha önceki yaşamlarında suçiçeği geçiren bireyler daha sonra zona denilen bir hastalığa yakalanabilirler. Zona, suçiçeğine neden olan aynı varicella zoster virüsünden kaynaklanır. Bu virüs vücutta uzun bir süre uykuya dalar, daha sonra bilinmeyen bir nedenden ötürü tekrar faaliyete geçerek kişiyi hasta eder.

Zona, vücudun ya da yüzün bir tarafında ağrılı bir döküntüye sebep olan hastalıktır. Bu döküntü 7 ila 10 gün içinde kendini kabarcıklara bırakır. Ardından iki ila dört hafta içinde vücuttan temizlenir. Zona hastalığı görme bozukluklarına ya da görme kaybına da neden olabilir. Bu yüzden çok dikkatli olunmalıdır. Ayrıca, ateş, mide bulantısı, kaşıntı, baş ağrısı ve titremeyi beraberinde getirebilir.

CDC’ye göre ise zona, suçiçeğine oranla çok daha az bulaşıcı bir hastalıktır. Ve daha önce suçiçeği geçirmemiş bireyde suçiçeği etkisi yaratabilir.

Bu makale bilgilendirme amacı ile yazılmış olup, hiçbir tıbbi tedavi yöntemi içermez. Kaynaklar yazı içinde ve yazının sonunda bulunabilir.

Kaynaklar:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir