Mikroplastik Maddeler İnsan Dışkısında Yer Alıyor

Mikroplastik maddelerin tespiti için Dünya‘nın pek çok ülkesinden dışkı örnekleri toplandı ve araştırıldı. Sonuçlar şaşırtıcı.

Plastikler okyanusları kirletiyor.

Viyana Tıp Akademisi ve Avusturya Çevre Ajansı araştırmacıları tarafından yürütülen araştırma, sekiz farklı ülkedeki sekiz kişiden alınan dışkı örneklerine bakılmıştır: Bu örnekler; Finlandiya, İtalya, Japonya, Hollanda, Polonya, Rusya, İngiltere ve Avusturya ülkelerinin insanlarından toplanmıştır. Her bir dışkı numunesi, dokuz farklı plastik türü içerdiği ve 10 gram dışkıda ortalama 20 plastik parçacık tespit edilmiştir.

Türünün ilk örneği olan bu araştırmada denekler rutin besinlerini düzenli olarak almış ve dışkı örneklendirmesine gidecekleri hafta yediklerinin notunu tutmuşlardır. Katılımcılar özellikle bu süreçte plastik şişede içecekler ve plastik ambalajlara sarılı yiyecekler tüketti.

Araştırmayı yürüten  Dr. Philipp Schwabl insan dışkısında bulunan  mikroplastik maddelerin kan akışına karışarak, karaciğere kadar ulaşıp ulaşmayacağından endişe duyuyor. Diğer hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarında mikroplastik maddelerin bağırsakta hasara ve karaciğer stresine neden olduğunu belirlenmiştir.

Dünya üzerinde yılda yaklaşık 400 milyon ton plastik üretiliyor, bu üretimin maliyeti 882 milyar liraya eş değer ve yüzde 80’i çöplüklerde ve doğada yer alıyor. En küçük mikroplastik parçacık 10 nanometre arasında değişir, bu kadar küçük gözenekler insan gözüyle görünmezdir. Çapı 5 milimetre kadardır. Mikroplastik maddeler elbiselerde, şişelenmiş sularda ve hatta musluk suyu ve havada yer alır.

Farkında olmadan plastik yiyoruz.

Vücutta Etkileri Nedir?

Bilimsel literatürde 150 mikrondan küçük, özellikle 50 mikrondan küçük herhangi bir şeyin bağırsak duvarından geçip kan hücrelerine ve organlara geçebileceğini biliyoruz.

Plastiklerin vücudumuzdaki potansiyel göçü bir endişe kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda plastiklerdeki katkı maddeleri de sağlık riskleri taşıyabilir. Bu katkı maddelerinin çoğu bilinen endokrin bozucularıdır. Avusturya Gastroenteroloji Derneği başkanı ve UEG Bilimsel Komitesi başkanı Dr. Herbert Tilg’e göre, mikroplastikler, genç ve yetişkinler arasında yükselen inflamatuar bağırsak sendromuna, hatta kolon kanserine katkıda bulunan faktörlerden biri olabilir.

Ve Dr. Tilg devamında şunları dile getiriyor “Kolon kanseri gençlerde artıyor ve biz de yedikleri yiyecekler ya da çevresel bileşenlerin buna neden olduğunu düşünüyoruz” diyor. “Şimdi biliyoruz ki, bizde mikroplastik maddeleri tespit edebiliriz, hem sağlıklı hem de hastalıklı hastalarda, katkıda bulunan bir faktör olup olmadığını öğrenmek için daha büyük çalışmalar geliştirebiliriz.”

Mikroplastik Maddelerden Nasıl Korunuz?

Havadaki küçük partiküllerden korunmak için Hepa filtreler kullanılabilir. Ayrıca plastik şişedeki içeceklerden sakınmakta mümkün, ancak plastik ambalajların ve kapların çevremizi sardığı bir noktada ne derece korunma sağlar tahmin etmesi güç. Türkiye’de en son yapılan mikroplastik maddeler üzerine araştırma da kullandığımız tuzlar içinde bile bu maddeler bulunmuştur. Kısacası Dünya’yı bir çöplüğe çevirdik ve çöplüğümüzü yiyoruz.

Kaynaklar

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir