Pisagor kimdir? Mantığı Nedir?

Pisagor mistik bir matematikçidir. Ona göre sayılar kutsaldı ve evren tam sayılardan oluşuyordu. evrende her şeyi sayılarla açıklayabileceğini iddia ederdi. Hatta sayılara taptığı bile söylenir. Öreneğin 1 her şeyin yaratıcısıydı 10 ise kutsaldı. BU yüzden de sadece 10 tane gökcismi var olduğunu söylemiştir. Ama o zamanlar bilinen gökcisimlerinin (beş gezegen,Dünya, Güneş,Ay) sayısı 8 ediyordu. Bu yüzden de Pisagor sayıyı 10 a tamamlamak için diğer 2 gökcisminin, evrenin merkezinde bir ateş ve bizim bilmediğimiz karşıt bir dünya daha olduğunu düşünüyordu.

Pisagor’u ünlü yapan teoremi ise şudur: Bir dik üçgende dik kenarların karelerinin toplamı hipotenüsün karesine eşittir. Pisagor okulundaki Hippassus kenarları 1 olan dik üçgenin hipotenüsünün irrasyonel bir sayı olduğunu keşfettiği ve bunu ifşa ettiği için öldürülmüştür. Çünkü o zamanlar irrasyonel sayılar daha keşfedilmemiştir.

Pisagor müzik ile de uğraşıyordu. Bir gün demir atolyesinin önünden geçerken demircilerin demirleri döverken çıkardığı seslerin farklı olduklarını keşfeder. Bu sesler genelde birbirleriyle uyumlu değidir ama bazı anlarda uyumlu olduğunu da anlar. Ve bu durumun nasıl böyle olduğunu araştırırken Telin uzunluğu ile nota tonları arasındaki orantıyı keşfetmiştir.

Hayatı hakkında çok fazla bilgi yok. Bunun nedeni ise açtığı Pisagor okuluna karşıt olan bir takım yobazlar ve siyasetçilerin halkı ayaklandırarak okulu ateşe vermeleri nedeniyle Pisagor ve öğrencilerinin yanarak ölmeleridir. Yani öğrencilerinin yaptıkları ve birçok bilgide yanarak tarihe karışmıştır.

aslı güngör müzikleri
manga müzikleri
yıldız tilbe müzikleri
ferdi tayfur müzikleri
diyar müzikleri

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir