Etna Yanardağı Denize Çökebilir

Onlarca yıldır bilim adamları, İtalya’nın doğusundaki Sicilya kıyılarındaki aktif bir yanardağ olan Etna’nın güneydoğu yamaçlarının her yıl yaklaşık 2 veya 3 santimetre kadar denize doğru kaydığını biliyorlardı. Şimdi, bunun neden olduğu konusunda daha iyi bir fikre sahipler ve bu onları endişelendiriyor.

Yeni bir çalışmada, bilim adamları Etna dağı altında bilgiler topladı. Çalıştıkları 15 aylık dönemlerin çoğunda hiçbir şey olmadı. Ancak Mayıs 2017’de 8 günlük bir süreçte Etna’nın güneydoğu cephesinin tepesi, doğuya doğru 4 santimetre kaydı. Yani bir yılda gerçekleşmesi gereken süreç 8 günde meydana geldi.

Bu durum, karada kaydedilmiş olandan çok daha büyük bir hareket, volkanın güneydoğu kanadının kendi ağırlığı altında çöküşünü gösteriyor. Araştırmacılar bu heyelan için bir önlem alabilir mi şimdilik bilinemez. Fakat bu kaymanın farklı noktalarda tsunamiye neden olabileceği düşünülüyor.

Etna Dağı , Avrupa’nın en huzursuz yanardağıdır. Bu dağ, en az yaklaşık 6000 yıldan beri aktif dönemler yaşamıştır ve şu anda Smithsonian Enstitüsü’nün Küresel Volkanizma Programına göre, Eylül 2013’ten beri devam eden bir patlak döngüsündedir.

Araştırmacılar olası bir felaketin şuanda gerçekleşme ihtimali olmadığını ve daha fazla veri toplanarak ilerleyen süreç hakkında tahminde bulunabileceklerini söylüyorlar.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir