Carnotaurus Dinozoru; Et Yiyen Boğa

Carnotaurus dinozoru bir T-rex kadar ağır ve büyük olamazdı ama bu etoburu korkutucu yapan boynuzları vardı.

Genel Özellikleri

  • Kretase döneminde yaşamıştır.
  • Ortalama 3 ton ağırlığa sahiptir.
  • Uzunluğu 7.5 metredir.
  • Yüksekliği 3 metrdir.
  • Habitatları Arjantin ve Güney Amerika

Neye Benziyordu?

Carnotaurus, kalın ve büyük boynuzları ile bir boğayı andırıyordu. Bu yüzden ona ‘et yiyen boğa’ deniliyordu. Bu garip görünümlü canılın boyu bazen 10 metreye ulaşıyordu, ağırlığı ise tam 3 ton. İnanılmaz derecede güçlü arka ayaklarının yanı sıra kaslı bir kuyruğa sahipti. Azami hızı ise saatte 31 mil. Eğer dinozorların yaşadığı o dönemde var olduğunuzu düşünecek olursanız bu dinozordan kaçma şansınız yok denecek kadar az. Fakat rahatlayın o dönemde değilsiniz ve size koşarak yaklaşan boynuzlu bir dev bulunmuyor. Hiçte eğlenceli olmazdı.

Carnotaurus’un Fiziksel Özellikleri

Bu dinozoru kendi dönemindekilerden ayıran sıradışı özellikleri bulunuyor. Yukarıda da belirtildiği gibi, Carnotaurus’un tam kaşları olması gereken yerde iki kalın boynuzu bulunuyordu. Bu boynuz üzerine bir çok spekülasyon mevcut. Carnotaurus’un boynuzları kemik yapılı tahmin edebileceğiniz üzere oldukça sert, fakat bu boynuzlar bir savaşta kullanılacak büyüklükte sayılmaz. Paleontologlar bu boynuzların çiftleşme vakitlerinde görev alabileceğini düşünüyor.

Bununla birlikte Carnotaurus, çok küçük ön kollara sahipti, yani bir T-rex’in ön kollarından daha küçük ve minicik. Bu kollarda çok daha küçük ve komik görünen 4 tanede parmak mevcuttu. Sanırım evrimsel süreçte hızlı gelişmeleri ön kollarını bayağı küçültmüş ve işlevsiz bırakmasına neden olmuş. Her neyse bu onun için önemli sayılmaz çok güçlü başka uzuvları ve harika bir çenesi var. Vücud özelliklerindeki bir diğer dikkat çekici nokta; ciltlerinde çıkıntıların olması.

Carnotaurus ne yiyordu?

Bu canlının esnek ama hassas olan çene yapısı küçük ve orta boyutlarda olan tüm otçul canlıları yemesine olanak sağlıyordu. Fakat bu canlıları yakalarken nasıl bir strateji geliştirdi bilemiyoruz. Muhtemelen hızlı olması av yakalamada işine yarıyordu, fosil örneklerinden ise esnek ve kolay oynatılabilir bir kafatası mevcut, kafasında bulunan iki kalın boynuzu avını sersemletmek adına kullanmış olabilir.

Carnotaurus nerede yaşıyordu?

Kretase dönemi, yaklaşık 145 ve 65 milyon yıl önce aralığında Dünya kıtaları şuan ki bildiğimizden çok daha farklıydı. Dünyanın tüm kıtaları bir arada toplanmıştı bu dev kıtaya Pangea adını veriyoruz. Kretase dönemi sonunda, dinozor türünü bitiren asteroid geldiğinde dünya daha küçük kıtalara ayrılmıştı. Pangea’nın parçalanması, tektonik plakaların birbirinden ayrılıp birbirine çarptığı için volkanik aktivitede bir artışa neden oldu ve bugün bildiğimiz dağ aralıkları bu jeolojik kargaşalar sırasında oluştu. Carnotaurus dinozorunun keşfi kıtaların kayması gibi pek çok bilimsel veriyi sağlamamızda etkili oldu. Carnotaurus ise ozamanın Arjantin’inde subtropik alanlarda yaşıyordu.

Carnotaurus’un Tarihi ve Keşfi

Carnotaurus’un tam anlamıyla eksiksiz olan bir örneği 1985’te Joseph F. Bonaparte tarafından arjantin’de bulundu. Sadece kuyruğundan ve arkada bacaklarından bir kaç küçük kısım eksikti. Bilim insanları bu canlının detaylı araştırmasını yaptığında bulunan fosiller üzerinde, diğer dinozorlar gibi tüysüz olduğunu keşfetti.

Tarihte Carnotaurus’un Önemi

Bu henüz keşfedilmiş olan tek Carnotaurus fosili olduğu için, Bonaparte’ın paleontolojiye katkısı yeni bir türün ortaya çıkmasına neden oldu. Carnotaurus’un fosilleşmiş kalıntıları arasında bugüne kadar keşfedilen en eksiksiz örneklerden biridir. Bu ayrıntılı fosilleşmiş cilt izlenimlerinin keşfi ile birlikte iskeletin neredeyse tamamen sağlam olduğu gerçeği, bilim adamlarının dinozor hakkında daha çok bilgi almasını sağlayan olağanüstü bir keşif olmuştu.

Ek olarak, Carnotaurus ve ailesindeki diğer dinozorlar (Abelisauridae), plaka tektoniği ve kıta kayması teorisini kanıtlamaya yardımcı olmuştur. Yukarıda bahsedildiği gibi, dünya kıtaları bugün bildiğimiz kıtaları içine alan ve tek parça olarak bilinen büyük bir toprak kütlesi olarak başladı. Madagaskar, Arjantin ve Hindistan’da bulunmuş olan Abelisauridae ailesinin dinozorları, bu hayvanların bir zamanlar aynı çevrede (kıtalar tek bir toprak kütlesi iken) bulunduğunu ve sonradan izole edildiğinde ayrı ayrı evrimleştiklerini göstermeye yardımcı olur.

Carnotaurus’un Önemi

Yani, çok gerçek bir şekilde, garip görünümlü Carnotaurus tarihte özel bir öneme sahiptir. Bugüne kadar sahip olduğumuz en iyi korunmuş örneklerden biri olan Carnotaurus, çalışma için eşsiz bir fırsat sunuyor ve türünün tek fosil örneği olarak yeni türün daha ortaya çıkartılmasını sağlıyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir