Yeni Teknoloji Bükülebilir Cihazlara Olanak Tanıyor

Her yılın başında olduğu gibi “Iphone bükülebilir telefonunu piyasaya sürüyor” adlı sallama bir haber ya da video ile karşınızda değilim değerli okurlarım. Bu sefer daha teknolojik ve tadından yenilmeyecek bir yenilik bizleri bekliyor olabilir yada tüm dünya için mükemmel bir yenilik de denilebilir.

Avustralya Ulusal Üniversitesinde araştırmayı yapan Doçent Larry Lu(solda) ve doktora araştırmacısı Ankur Sharma.
Kredi: Jack Fox, ANU

Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) mühendisleri, elektriği çok verimli bir şekilde enerjiye çevirebilen organik ve inorganik malzemeler içeren bir yarı iletken icat etti ve bu icat cep telefonları gibi cihazların bükülebilir olmasına yardımcı olacak kadar esneklik ve incelik katıyor. Nasıl mı? Devam edelim.

Üretilen bu icadın organik bileşeni, sadece bir atomun kalınlığına sahiptir, karbon ve hidrojenden yapılıdır ve araştırmacı ekibinin geliştirdiği yarı iletkenin bir parçasını oluşturur. İnorganik bileşen ise, yaklaşık iki atomun kalınlığına sahiptir. Oluşturulan bu hibrit yapı; cep telefonları, televizyonlar ve diğer elektronik cihazlardaki görüntüler için elektriği verimli bir şekilde ışığa dönüştürebilir. İlk kez organik ve inorganik madde kullanılarak yarı iletken bir bileşen yapıldı, bu bileşen sadece cep telefonlarının değil günümüzü ve geleceğin teknolojisinin kurgusunda büyük bir önem taşır.

Daha fazlası gerçek olacak. 🙂

Yapısı ve esnekliği ile gündeme gelen yarı iletken bileşik, sadece telefonlara bükülebilir bir esneklik ya da daha kaliteli bir ekran kalitesini bizlere sunmakla kalmayacak, buluş ayrıca biyolojik olarak parçalanabilen veya kolayca geri dönüştürülebilen ve elektronik atığın büyük ölçüde azaltılmasına yardımcı olacağı ümit edilen yeni nesil yüksek performanslı elektronik cihazların kapılarını açmaktadır.

Dünya çapında atılan elektronik cihazların ürettiği devasa elektronik atıklar, çevreye geri dönüşü olmayan hasara neden oluyor. Avustralya her yıl 200.000 ton Elektronik atık üretiyor bu atıkların sadece yüzde dördü geri dönüştürülüyor.

Her açıdan bizlere yarar sağlayacak olan bu bileşeni, Elektronik cihazlar üzerinde umarım yakın zamanda kullanmaya başlayabiliriz.

Kaynaklar:

Australian National University. “Part-organic invention can be used in bendable mobile phones.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir