Hiper Hızlı Yıldızlar ve İstilacı Yıldızlar

Bugün sizlere “hiper kaçak yıldızlar” ve “istilacı yıldızlar” hakkında son bilimsel verilere bakarak bilgiler vereceğim. Bu haydutlar emin olun hepimizi çok şaşırtacak.

Galaksimiz içinde saatte milyonlarca kilometrelik hızlarda hareket eden “hiper hızlı yıldızlar” bulunuyor. Bu yıldızlar genellikle Samanyolu galaksisi çekim etkisinden kurtulmuş nereye gideceği belli olmayan, belkide galaksimizden ayrılıp başka galaksilere yada çok başka sistemlere göç edecek olan yıldızlar. Aşağıdaki resimde Esa ve Nasa’nın ortak çalışmaları olan haritada bu yıldızlardan birkaçını gösterilmiş

Samanyolu üzerinden yarışan 20 hiper hızlı yıldız var. Bunlardan yedisi (kırmızıyla gösterilen) o kadar hızlı gidiyor ki sonunda Samanyolu’nun yer çekiminden tamamen kurtulabilirler. Geriye kalan 13 yıldız (turuncu renkte gösteriliyor) aslında Samanyolu’na doğru ilerliyor ve büyük ihtimalle komşu Büyük komşu galaksilerden galaksimizin içine ilerliyorlar Kredi: 2018 / NASA / ESA / Hubble

Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia uydusu tarafından bu yılın başlarında  7 milyondan fazla Samanyolu yıldızı için konum ve hız verileri üzerinde gözetleme yaparken tespit edildiler . Gökyüzünü özellikle galaksinin en hızlı yıldızları için tararken, araştırmacılar galaksinin yer çekiminden ayrılmış olan 20 önceden keşfedilmemiş yıldız buldular.

Bu yıldızlardan yedisi “hiper-kaçaklar” gibi görünüyor ve Samanyolu galaktik diskinden galaksiler arası uzaya hızla ilerlediği dile getiriliyor. Bu yıldız grupları gökadamızda algılanan en hızlı yıldızlardan bazılarını temsil ediyor, saatte yüz milyonlarca mil hızla ilerliyor. Güneş ise Samanyolu galaksisinin merkezi etrafında NASA’ya göre saniyede yaklaşık 240 kilometrelik bir hızla yörüngede dönüyor. 

İlk başlarda hiper hızlı yıldızlardan çok bulunmadığı düşünülüyordu ama şimdi bilim insanlar bu yıldızlardan 10.000 yada daha fazla olabileceğini düşünüyor. İlk başta bahsettiğimiz istilacı yıldızlar ise, komşu uydu gök adalardan galaksimizde yer edinmeye gelen yıldızlar olabilir. Uydu galaksiler hakkında bilgi almak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir