Spermden Esinlenilen Minik Robotlar Vücudumuzda İlaç Görevi Görecek

Birleşik Krallık’taki bilim insanları küçük manyetik bir kafa ve dalgalı elastik kuyruktan yapılmış pire boyutlu robotlar yapmayı planladılar. Bu yüzücü robotlar bilim insanları tarafından kontrol edilen elektromanyetik akımlar tarafından yönlendirilecek. Ve rahatlayın kimse hamile kalmayacak. 🙂

Tasarlanan bu robotlar damar yolu üzerinden doğruca vücudun hastalıklı bölgelerine yönlendirilecek. Bu tür benzer çalışmalarda daha önce yapılmıştı, hatta bu yazıya bağlantısını bırakayım eski çalışmayı incelemek isteyenler için.

Yeni yapılan çalışmada bilim insanları ilk olarak, 0.04 inçten 0.5 inç (1 ila 12 milimetre) uzunluğa kadar kuyruklu birkaç yüzücü prototip üretti. Ekip, bu yüzücülere değişken viskozite akışını gevşettiler, daha sonra değişen yoğunluklardaki elektromanyetik akımlarla onları ileriye yönlendirdiler. Tıpkı bir sperm hücresinin kendisini ileriye doğru itmek için kuyruğunu hareket ettirmesi gibi, bu manyetik mikro yüzücüler kuyrukları sayesinde akıntının yolunu izlemeyi başardılar. Ve en sonunda araştırmacılar, 0.15 inç uzunluğunda (4 mm) kuyruklu yüzücülerin en hızlı şekilde ve en iyi kontrolle hareket ettikleri sonucuna vardılar.

İkinci etapta ise bilim insanları başka bir hipotezi denemeye koyuldu. Bu yüzücüler dar bir kanalda sabitlenirse örneğin atar damar gibi, suyu pompalayarak akım olmadan hareket edebilir miydi? Araştırmacılar, bir petri kabının içindeki küçük, dikdörtgen bir oluğun ucundaki bir post’a bir sperm robotu bağladılar ve daha sonra sıvı ile doldurdular.  Araştırmacı ekip yüzücüyü uyarmak için elektromanyetik bir akımı açtığı zaman, küçük dronun kuyruk hareketleri akı boyunca sürekli sıvı pompalayacak kadar güçlüdür. Denemenin bu bölümünü laboratuarda çekilmiş bu videoda görebilirsiniz.

Bu küçük spermlerde şuanda gelinen nokta meraklıları için süper bir haber. Evet bu küçük yüzücüler bir atar damarda rahatça hareket edebilirler. Fakat kılcal damarlar için şimdilik bu söz konusu değil. Çünkü çoğu insan kılcal damarı 8 mikrometre genişliğinde ve atar damardan 3.000 kat daha küçük. Sperm robotlarından ise 500 kat büyük.

Kısaca 50 mikrometre uzunluğa sahip insan spermlerinden öğrenecek daha çok şeyimiz var.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir