2.200 Yaşındaki Bir Türbenin Duvarında Çıplak Hizmetkar

Şarap sürahisi ve vazoyu tutan çıplak bir adam, İtalya’da yeni keşfedilen bir mezarın süslendiği bir duvar resminde yer alan 2 bin 200 yaşındaki figürlerden sadece bir tanesi.
Yeni keşfedilen 2.200 yıllık eski mezar duvarında tasvir edilen çıplak hizmetkâr görüntüsü

Doğum gününde bir hizmetçi, gümüş renkli bir sürahi ve şarap için bir vazo tutuyor. Telif Hakkı: E. Lupoli/Jean Bérard Centre (CNRS/École française de Rome)

Cumae antik kentinde bulunan boyalı mezar önemli bir buluntudur. Bunu şaşırtıcı kılan ise bu boyamanın milattan önce 2. ve 3. yüzyılda yapılmış olmasıdır.

Aslında Arkeologlar bunun gibi duvar resimlerinin 100 200 yıl önce moda olduğunu biliyordu. Buda zamanın kolay kolay modanın değişmesinde etkili olmadığını gösterir gösterir bizlere.

Çıplak bir hizmetçi, bugünün standartlarına göre uygunsuz (ve son derece garip) olsa da, o dönemde bu duvar resmi boyandığında durum böyle değildi. Bu dönemde ve sonraki Roma döneminde, insanlık çıplaklığı, varlığın doğal hali olarak görülüyordu. Mesela, suçluların ve hatta kadın gladyatörlerin Roma’nın kolezyumunda çıplak savaştığı biliniyor.

Örneğin bu resim 15. yüzyılarda bir mezar duvarına boyanmış Roma’da. Cinsellik her zaman ön plana çıkmayı başarıyordu.

Yeni saptanan bronz heykel, muhtemelen bir rakibi olan kadın gladyatörünün zafer pozuyla ayakta durduğunu ortaya koymaktadır. Bu resimde kadını çıplak bir şekilde görmekteyiz.

Duvarın keşfedildiği şehir olan Cumae, Tiren Denizi’nin yaklaşık 25 kilometre batısında, Tiren Denizi üzerinde yer almaktadır. Arkeologlar, MÖ sekizinci yüzyılın ikinci yarısında kurulan ve Batı dünyasının en eski antik Yunan yerleşim yeri olarak kabul edildiğini söyledi.

2001 yılından bu yana arkeologlar bir Yunan kutsal alanı olan, yollar ve toplu mezar içeren Cumae bölgesine odaklanmışlardır. Bölgeye özgü volkanik bir taş olan tüflerden yapılmış bir dizi tonozlu mezar odası da dahil olmak üzere yüzlerce mezbaha (ölüleri tutan kayaya oyulmuş küçük odalar) bulmuşlardır .

Yeni keşfedilen 2.200 yıllık eski mezar duvarında tasvir edilen çıplak hizmetkâr görüntüsü

Haziran 2018’de bulunan ve 25 Eylül’de açıklanan yeni keşif, üç adet mezardan oluşan bir odayı içeriyor. Geniş bir alandan oluşan ve duvar resimlerinin kapladığı odada araştırmacılar yüksek statüye sahip insanların burada yattıklarını düşünüyor. Ayrıca bir kaç farklı tarihi eserde bulmuşlardır.

Arkeologlar, nekropolde kazılan diğer mezarların sadece kırmızı veya beyaz boyalı duvar resimleriyle süslendiğini söyledi. Ama çıplak hizmetkarlı duvar resmi, beyaz  arka plan üzerine boyanmış, kahverengi ve pembe de dahil olmak üzere birtakım renklere sahiptir. Arkeologlar, duvar resminin çoğunun yıllar içinde ufalandığını açıklıyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir