Bolivya: Ölüm Yolu

Olağandışı sürüş koşullarından dolayı Bolivya’daki Yungas yolu “Ölüm Yolu” takma adını aldı ve gezegenin en tehlikeli yerlerinden birisine dahil edildi.

Yungas yolu Bolivyanın başkenti La paz’da  bulunuyor. Ayrıca La paz Dünya’nın en yüksek rakımına sahip başkentleri arasında yer alıyor. Ortalama 3666 metre yükseklikte. Yungas yoluna ulaşmanız içinde 4.650 metre yüksekliğe çıkmanız gerekiyor.

Bolivya ziyaretinde turistlerin büyük bir kısmı gidilecek ilk noktayı Yungas yolu olarak belirliyorlar.

Yungas yolunun “Ölüm Yolu” olarak adlandırılmasının sebebi, her yıl 200 ila 300 kişinin burada can vermesinden kaynaklanıyor. Yol tahmin edebileceğiniz üzere 3 metrelik bir otobüsün dönüş yapamayacağı bir darlıkta. Çünkü yolun toplam genişliği 3 metre.

Yungas yolu Chaco savaşı sırasında Paraguayın esirleri tarafından 1930’da inşa edilmiş. Yolun bir tarafı katı kaya iken diğer tarafı 600 metrelik bir uçuruma düşüyor. Yolu tehlikeli yapan ise bariyerlerin olmaması ve büyük bir çoğunluğunda asfalt bulunmamasından kaynaklı. Amazondan gelen ılık ve nemli rüzgarlarda kayaçların oynamasını, hatta küçük şelaleler bile oluşturmasını sağlıyor. Hepsine ek olarak aniden ortalığı kaplayan sis, sizlere 1 metrelik görüş mesafesi bile bırakmıyor. Kısaca uçurumdan aşağı düşmemeniz için olduğunuz yerden hareket etmemeniz gerekiyor.

Tüm bu tedbirsizliklere rağmen, tur şirketleri bu yolda yokuş aşağı ekstrem sporla uğraşan bisikletçileri götürmeye devam ediyor. Son on yılda en az 13 bisikletçi hayatını Yungas yolunda kaybetti.

Bolivya ziyaretinde turistlerin büyük bir kısmı gidilecek ilk noktayı Yungas yolu olarak belirliyorlar.

Bu tür şartlar çeşitli önlemler gerektirir. Yungas yolunda özel kurallar geçerlidir. Bolivya’nın geri kalanı sağ tarafta ilerlerken, Yukarıdan gelen araçlar soldan ilerliyor. Bolivya hükümeti yollarında güvenliği artırmaya çalışıyor, ancak bu tür aşırı arazilerde inşaat pahalı ve yavaş ilerliyor. Orijinal yolun en kuzey kısmı, modern ve çok daha güvenli iki şeritli otoyol ile alternatif bir yolla değiştirilmiştir.

Bizden tavsiye Eğer bir gün Bolivya’da Yungas yolunu ziyaret edecek olursanız güvenli bir araçla ve rehberiniz kontrolünde hareket etmenizi öneririz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir