Dağlar Güneş’e Yakın Olduğu Halde Neden Soğuktur?

Dünyamızın enerji ve ısı kaynağı hangisidir diye sorsam hepinizin cevabı Güneş olacaktır. Gelin konumuzdan önce Dünya’ya yaşam katan bu devasa enerji topunu biraz daha yakından tanıyalım.

Güneş sisteminde bulunan bu yıldızımızın boyutu Dünya’ya kıyasla 333.000 kat daha büyüktür. Dünya’nın çapı 12.742 kilometre iken Güneş’in 1.392.000 kilometredir. Yani özetle içine tam 1.287.000 tane Dünya sığabilir. Güneş kendi çevresindeki dönüşünü ise 27.4 günde tamamlar ve her saniye 7 milyon gaz harcanır. Ve bizim konumuzla ilgili en önemli bilgi sıcaklık. Güneşin yüzey sıcaklığı 5500 °C, çekirdek sıcaklığı ise tahminlere göre en az 15.000.000 °C’dir. Güneşi özetle tanıdıktan sonra gelelim konumuza

NEDEN DAĞLARIN ZİRVESİ DAHA SOĞUK?

Dünya’nın güneşe olan uzaklığı yaklaşık olarak 150 milyon kilometredir. Arada bu kadar kilometre farkı varken dağların Güneş’e birkaç kilometre daha yakın olması fark eder mi sizce de? Peki dağların zirvelerinin soğuk olma sebebi nedir? Gelin birlikte öğrenelim. (Vezüv Yanardağı Felaketi; Pompeii ve Herculaneum)

Güneş’in Dünyamıza saçtığı sıcaklık, ilk olarak yer yüzüne iner ve ardından yükselir. Bu sebeple alçaktaki yerler, yüksekteki yerlere göre daha sıcaktır. Peki ne kadar mesafede bu sıcaklık farkları gerçekleşir. Güneş’in yer yüzüne gönderdiği ışınlar yükseldikçe her 100 metrede 0,5 °C azalır. Ve bu yüzden dağların tepeleri daha soğuk olur. Örneğin bir dağın yüksekliği 2.400 metre olsun ve yerdeki sıcaklık 22 °C olsun. Her 200 metrede 1 °C azalacağı için dağın zirvesine ulaştığımızda zirvenin sıcaklığı 12 °C olacaktır.

Kaynaklar:

https://www.quora.com/Why-are-mountains-colder-even-though-they-are-closer-to-the-sun

http://coolcosmos.ipac.caltech.edu/ask/7-How-hot-is-the-Sun-

Cemil Kolgu

Adım Cemil, 18 yaşındayım. Şu anda Bilkent Üniversitesinde hazırlık okumaktayım.Ankara'da yaşıyorum.

You may also like...

1 Response

  1. Mehmet Ali Sen dedi ki:

    Bilgi cok degerli ancak benim anlamdigim nokta dagin yüzeyide yer yüzü degil mi günes isinlari deniz seviyesini secerek önce oraya inmiyordur daha detayli bir anlatima nasil ulasirim?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir