Filleri Kanserden Koruyan Zombi Geni Keşfedildi

Büyük olmanın önemli ve kalıcı faydaları vardır, sincaplar yada fareler gibiyseniz yem olursunuz, eğer fil ve balina gibi muazam büyüklükte bir hayvan iseniz hiç birşey sizinle dalga geçemez.

Dünya üzerinde insanların yüzde 17’si kanserden ölmektedir, ancak insanlar gibi ortalama 60-70 yıl yaşayan ve 100 kat daha fazla kanser hücresine sahip olan fillerin %5’inden azı kanser sebebi ile ölür.

İnsanlarda ve fillerde P53 proteini hücre döngüsünü sağlamak ve kanserli hücreleri baskılamak için çok önemli bir göreve sahip olduğu biliniyordu. Fakat fillerde işlevsiz halde bulunan LIF adlı zombi geni keşfedildi.

Sağ tarafta normal, sol tarafta hatalı bir hücre görmektesiniz.

Evrimsel süreçte zararlı ve hatalı olarak üretilen kanser hücrelerinin öldürülmesinde etkili olan LIF geni, büyük hayvanların uzun yaşamlarında daha çok hatalı gen üretilme riskine karşın çok güzel bir zombi görevi görüyor.

Bununla birlikte iri cüsseli olmak bir takım tavizler de içerir; Daha büyük hayvanlar çok daha fazla hücreye sahiptir ve ömürleri de buna bağlı olarak uzundur. Bu da kansere neden olan mutasyonları biriktirmek için daha fazla zaman ve fırsat anlamına gelir. Bu hücreler bölünürken DNA’ları kendi kopyalarını oluşturur. Ancak bu kopyalar orijinal olanla uyuşmuyor, hatalar devreye giriyor ve onarım süreci yetişmiyor.

Bu insanlar içinde geçerlidir, uzun insanlar kısa insanlara karşılık çok az daha fazla kanser riski taşırlar. Bununla birlikte LIF geninin apostosisi tam manasıyla bilinmemektir. Araştırmalar devam etmektedir. Yinede her neyse bu tür zombilerin sürekli çoğalması umuyoruz. 🙂

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir