Kar Hakkında

Psikopatoloji Klimatoloji Departmanı gururla sunar. Aşırı sıcaklara karşı soğuk bir bilgi zinciri: KAR. Sizin için ta Antartika’ya gidip kar hakkında araştırmalar yaptık. İşte kar hakkında bilinmeyenler: ‘’Kar Tanesi’’ lakaplı Wison Bentley 1885 yılında kar kristallerinin fotoğrafını çeken ilk kişi. ’’ Kar tanesi’’ Bentley bir mikroskoba bağladığı körüklü kamerasıyla 5000’den fazla kristal fotoğrafı çekti. Bentley’nin ölüm nedeni zatüre.

Wison Bentley

Bütün kar kristallerinin ortası küçük bir nokta gibidir. Kristal bu noktanın etrafında oluşurken, şekli neme, sıcaklığa ve rüzgara bağlı olarak değişir. Yeni yağmış kar %90-95 oranında hava içerir. Böylece kar taneleri ısıl yalıtkanlık özelliği kazanır. Bir kar kristalinin genişliği kalınlığının 50 katı kadar olabilir. Örneğin laboratuvarda oluşturulan 5 santimetre’den daha geniş bir kar kristalinin kalınlığı bir kâğıttan hayli incedir. Ortalama büyükleteki bir kar tanesi saatte 5 km hızla düşer.

38 Santimetrelik Kar

Guinness Dünya Rekorları kitabına göre bugüne kadar kayda geçirilmiş en büyük kar tanesi, 1887 yılında Montana’nın Forth Keogh bölgesine düşen yaklaşık 38 santimetrelik kar tanesi. Karın zaman zaman polenlerle, rüzgârlarla uçuşan tozlara, küllere bağlı olarak kırmızı, sarı ya da siyah renkte yağdığı görülebilir. Karpuz karı denilen ve yeni kesilmiş karpuz gibi kokan kırmızı kar, rengini buzda çoğalabilen yosunlardan alıyor. Çok leziz olduğu belirtilen kırmızı karı yemek sindirim sisteminizi bozabilir. Bundan dolayı sakın kırmızı kar yemeyin.

ABD’nin en beyaz bölgesi petrol sızıntısı nedeniyle kötü bir üne sahip olan Alaka’nın Valdez Bölgesi’dir. Bölgeye yılda ortalama 8 metre kar yağıyor. Kutuplara bile bu kadar çok kar yağmıyor. Buralardaki pek çok kar fırtınası, çevrede uçuşan daha önce yağmış kardan oluşuyor. Antartika’daki sert ve yassı kar, ses dalgalarını inanılmaz bir biçimde yansıtma özelliğine sahiptir. Bazı araştırmacılara göre bu sayede bir buçuk kilometre ötede ki insanların sesleri duyulabiliyor. Bu bölge de dedikodu yaparken çok dikkatli olmak lazım. Kar korkusuna kionofobi denir. Ayrıca çok fazla kar insanı çılgına çevirebilir. Kuzey Kutbu’nda yaşayan insanlarda görülen, ‘’piblokto’’ isimli psikiyatrik bir hastalık vardır. Bu hastalığa yakalananlarda ‘’ekolali’’ denilen ve kelimelerin anlamsızca sürekli tekrar edilmesinden tutun da karda çıplak koşmaya kadar çok değişik belirtiler gözlenebiliyor.

Muhammed Uyansız

Muhammed, Psikopatoloji Bilimi platformunun sürekli içerik üreticisidir. Bir Homo sapiens sapiensten daha fazlasıdır. 11 Ekim 1997 doğumlu olan Muhammed şuan Artuklu üniversitesi hemşirelik son sınıf öğrencisidir. Ve kendini tanımlarken şunu kullanır; "Bildiğim Tek Şey Hiçbir Şey Bilmediğimdir."

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir